SMS Laen AS salapärane peremees Aare Sosaar

Aare Sosaar

Pilt originaalkujul: Eesti Ekspress

Eesti Ekspress avaldas eile kuuma artikli “Paljastus: Eesti suurim ja kõige halastamatum liiakasuvõtja“, kus kirjutatakse SMS Laen AS hallist kardinalist Aare Sosaarest.

Hiljuti finantsinspektsiooniga kõnelusi alustanud ja panga staatust ihkavat firmat juhib küll igapäevaselt 24aastane Aaro ­Sosaar, kuid ettevõtte suurimaks väejuhiks peetakse tema isa Aare Sosaart (50).

Kuna online versioonis oli tegu üle tüki aja jälle ühe intrigeeriva teemapüstitusega, mis kubises emotsioonidest ja paistis silma mitmete huvitavate faktidega (kohati küll kaheldava sisulise väärtusega), siis sai ette võetud detailsem paberversioon.

Avaldame kokkuvõtte alustuseks Aare Sosaare enda sõnad. Nimelt lasid Ekspressi ajakirjanikud enne loo avaldamist tal selle üle vaadata, misjärel kirjutas Aare neile järgnevat:

Artiklit on põnev lugeda, sest sisaldab nii fakte, faktimoonutusi kui ka muinasjutulaadseid kirjeldusi, mis on kokku segatud kauniks ilukirjanduseks ja viitavad vaid sellele, et osa Ekspressile “kaebamas käinud” isikuid ei pruugi olla ülemäära tõsiseltvõetavad.

Mina ei osale aktsiaselts SMS Laen aktiivses juhtimises, küll aga omanikeringis.

SMS Laen ei ole minu tõlgenduses liigkasukontor, vaid finantsasutus ja kiirlaen on üks mugavamatest laenuvõimalustest. Põhjus, miks meie laenude intressid tunduvad esmapilgul röögatud, on seotud kõrgete riskidega.

Kahjuks tulebki tõdeda, et artikkel kubises liialt “gossipist”, mistõttu ei mõjunud isegi sinna sekka lisatud faktid tihtipeale tõesena. Toome siinkohal välja mõne huvitavama punkti kogu loo kohta.

  • SMS Laen AS on aktiivselt tundunud huvi laen.ee domeeni vastu, mida omab Märjamaal asuv hoiu-laenuühistu ja keda esindab Martin Hiiemaa.
  • Hetkel on käimas Sosaare vastu kohtuasi Võrus – nimelt süüdistatakse neid seal kelmuses ja rahapesus seoses ilutulestikuäriga.
  • 1992.a. sai Aare Sosaar Haapsalu ärimehe tiitli, olles sel ajal edukas Lääne-Eesti panga juht. Peatselt aga läks pank põhja ning teda süüdistati riisumises ja ametiseisundi kuritarvitamises, mille tulemusena olevat Sosaar miljoneid kõrvale pandud. Kriminaalasjas tulemusele ei jõutud, vaid see lihtsalt aegus.
  • SMS Laen AS võeti üle Toomas Allikaselt ja Aimar Jürimäelt, kes nüüdseks on omanikeringist väljas. 2006.a. algas Sosaare suhe Allikase ja Jürimäega esialgu vaid 20% osaluse omandamisega, nüüdseks on pärast korduvaid ebaselgeid tehinguid nad omanike hulgast kadunud.
  • Sosaar õpetab väidetavalt, et ettevõtlusega alustades tuleks kohe luua kolm firmat: ühte vara, teise kohustused ja kolmandasse kasum.
  • Sosaar on valdava osa oma ettevõtmistest liigutanud abikaasa Silva Sosaar nimele.

Toome ka eraldi välja tuumik-ettevõtted, millega Aare Sosaar läbi oma abikaasa Silva ja poja Aaroga seotud on:

  • Konsultatsioonifirma Aare Sosaar (juhataja Aare Sosaar, nõukogus ka abikaasa Silva Sosaar) – 100% osalus Silva Sosaar
  • Tallinna Õigusbüroo (juhataja Veiko Väli) – 67% osalus konsultatsioonifirma Aare Sosaar, 33% osalus Veiko Väli
  • ERA Liisingu Inkassoteenused (juhataja Teigo Tamm) – 100% osanik konsultatsioonifirma Aare Sosaar
  • Baltic Capital Partners (juhataja Aivar Riimets) – 30% osanik konsultatsioonifirma Aare Sosaar, 30% osanik Aaro Sosaar, 40% osanik Finance MGMT
  • Finance MGMT (juhataja Aivar Riimets) – 100% osanik Aivar Riimets
  • BCP Kindlustusmaakler (m-kindlustus, juhataja Aaro Sosaar) – 100% osanik Baltic Capital Partners
  • SMS Laen (juhataja Aaro Sosaar) – 95% osanik Baltic Capital Partners, 5% osanik Finance MGMT


Artikkel avaldatud 23. October 2009 kell 9:09.

kommentaar 4

  1. Mihkel kirjutas:

    •Baltic Capital Partners (juhataja Aivar Riimets) – 30% osanik konsultatsioonifirma Aare Sosaar, 40% osanik Aaro Sosaar, 40% osanik Finance MGMT

    Arvutada oskad?

    Kommenteeritud 23 Oct 2009 kell 11:49
  2. Tõnis kirjutas:

    Väga hea tähelepanek. Need numbrid tulid otse Eesti Ekspressist ja meie viga, et me ise neid kontrolli mõttes kokku ei arvutanud.

    Uurime teemat ja parandame esimesel võimalusel vea ära.

    Kommenteeritud 23 Oct 2009 kell 12:15
  3. Tõnis kirjutas:

    Saime äriregistrist korrektse info ja parandasime postituses väljatoodud osalused ära:

    Baltic Capital Partners (juhataja Aivar Riimets) – 30% osanik konsultatsioonifirma Aare Sosaar, 30% osanik Aaro Sosaar, 40% osanik Finance MGMT

    Kommenteeritud 23 Oct 2009 kell 12:33
  4. Mart kirjutas:

    Kas sosaar ikka mäletab kuidas ta võiäriga ja varifirmadega naise nimel alustas. Üks suurim …..

    Kommenteeritud 06 Nov 2009 kell 21:44

Kommenteeri

Kommenteerimiseks pead olema sisselogitud.