Mis saab SMS laenudest? Vastab Aaro Sosaar

Aaro Sosaar

Aaro Sosaar. Pilt: ap3.ee


Eelmisel neljapäeval, 20. novembril vastas aripaev.ee lugejate küsimustele SMS Laen ASi juhataja Aaro Sosaar. Toome siinkohal välja mõned olulisemad & huvitavamad küsimused-vastused. Selguse mõttes grupeerisime need ka erinevate teemade lõikes laiali.

Kiirlaenude tulevik

Kui pikka äriiga ennustate SMS laenu teenusele?

Oleme loonud jätkusuutliku finantsasutuse ja anname endast parima, et SMS Laen AS-i tegevust jätkuks ka eelseisvateks aastateks. Meie missioon on aidata inimestel kiiresti ja lihtsalt leida parimaid finantslahendusi. Oleme sellest lähtunud kõikides oma tegevustes. Olen kindel, et kiiretele ja lihtsatele finantslahendustele on Eestis piisavalt turgu nii praegu kui ka tulevikus. Üldises plaanis toimuvad kindlasti korrektsioonid – osa kiirlaenupakkujaid lõpetab tegevuse, teised arendavad ennast ja oma teenuseid.

Tere! Viimasel ajal on palju kuulda Teie laienemisplaanidest. Kuhu ja millal plaanite laieneda ning kas arvate, et teistes riikides on Teie toodetele piisavalt turgu?

Kuuldused vastavad tõele. Laieneme järgmise aasta alguses Läti turule ja eduka laienemise puhul kindlasti ka edasi Leetu. Vaatame Balti riike kui ühte tervikut ja leiame, et sealsetel turgudel on piisavalt nõudlust analoogsete teenuste järgi.

Olete SMS Laenu tootevalikut suurendanud ja praegu kontrollite ka inimese töökohta ja sissetulekut. Kas on tulevikus plaanis hakata väljastama ka krediitkaarte ja osutama ka muid rohkem panganduslikke teenuseid?

Kindlasti. Samamoodi nagu oleme seadnud plaaniks geograafiliselt laieneda, oleme ka pidevalt täiendamas oma tootevalikut. Näiteks tulime oktoobris välja uue laenutootega Ideelaen, kus on laenusummad võrreldes varasemaga juba kordades suuremad. Selle laenu väljastamisel lähtume samadest põhimõtetest nagu pangadki – analüüsime klientide krediidivõimekust, kontrollime pangakonto väljavõtet, olemasolevaid kohustusi ja sissetulekuid.

Kas Te oma töös klientidelt lisaks negatiivsele, ka positiivset tagasisidet saate?

Kuigi meediakajastuste põhjal võiks arvata, et saame ainult sõimu ja negatiivsete emotsioonide osaliseks, ei ole see tegelkult üldsegi nii! Meie laenuhaldurid puutuvad pidevalt kokku SMS Laenu klientidega, kes annavad sageli ka positiivset tagasisidet. Alles hiljuti pöördus meie poole keskealine naine, kes võttis ootamatu hambaravi jaoks Ideelaenu ning tänas meid, kuna oli saanud oma probleemile kiire lahenduse. Alles eelmisel nädalal tuli meie laenukontorisse püsiklient lillede ja šokolaadiga ja ulatas need tänutäheks meie kliendihaldurile. Need on konkreetsed inimesed, keda oleme saanud aidata.

Riigi roll kiirlaenudes ja meediakajastus

1) Mis arvad, kui kaua kestab situatsioon, kus seadusandja ei kehtesta piirmäära tarbijale (eraisikule) antava laenu intressile või krediidi kulukuse määrale?
2) Milline protsent kõikidest väljastatud kiirlaenudest on täitemenetlused faasis?
3) Miks sms-laenu intress on 250-350% aastas? Miks mitte 900% või 20-30%?

1) Seadusandja tegemisi on hetkel raske kommenteerida. Loodan, et seadusandja teeb koostööd erasektoriga ja tegutseb tarbija huvides. Samas kujuneb laenutoote hind välja vaba turumajanduse tingimustes ja hinna paneb paika konkurents. Eesti kiirlaenuturul tegutseb mitmeid ettevõtteid ja konkurents on küllaltki tihe.

2) Meie klientidest alla 1%.

3) Aastane intress sõltub nii laenu summast kui ka perioodist. Siinkohal peab tähelepanu juhtima asjaolule, et olgugi et protsendid tunduvad kõrged, on näiteks 1000 kroonise laenu puhul intress 200 krooni, millega tuleb katta kõik laenu väljastamisega seotud kulud – isiku tuvastamine, maksehäirete kontroll, lepingu sõlmimine, laenutoimiku loomine, jne.

Millal lõpetab riik kiirlaenude tegevuse ära?

Kiirlaen on nagu iga teine laenutoode ja selle järele on suur nõudlus. Ei näe põhjust, miks riik peaks laenutegevuse Eestis keelustama.

Kuidas on tuvastamine mõjunud teie ettevõtmisele?

Kindlasti on mõjunud positiivselt. Kliendid ei tee enam nii impulsiivseid ja emotsionaalseid laenuotsuseid. Tänu sellele on paranenud laenuportfelli kvaliteet.

Ei poolda küll teie äri, aga mulle jääb sageli mulje et kiirlaenu firmad saavad põhjuseta peksa meedia käest. Kas siin taga on pankade karvane käsi?

Olen veendunud vaba ajakirjanduse pooldaja ja loodan, et Eesti meedia on eetiline, seega on mul raske uskuda, et pangad mõjutavad meediat või poliitikuid. Paljud kiirlaenufirmad alustasid tegevust väga piiratud vahenditega, suhtekorraldusele ja mainekujundesele ei olnud neil mahti mõelda. Nüüd on olukord muutumas ja näen, et ka meediakajastus on tasakaalustumas.

Kuidas suhtute sellese, et Teie võlglasi nimetatakse ohvriteks kuigi tegelt on ju selge, et nad on ise täiskasvanud inimesena selle otsuse teinud ning kasutavad seda nagu ka kõiki teisi teenuseid mida tänapäeva ühiskond pakub?

Kiirlaenudesse suhtutakse emotsionaalselt, mistõttu kasutatakse seda teemat kirjeldades tihti dramaatiliselt mõjuvaid sõnu. Mõnes mõttes on see ka mõistetav, sest negatiivsed uudised müüvad ju rohkem. Samas on kahju näha, et ka kvaliteetpäevalehtede veergudele jõuavad selgelt kallutatud uudised ja artiklid. Reaalsus on, et SMS Laen on nagu iga teine finantsasutus, mis aitab koostöös oma klientidega leida parimaid lahendusi nende rahaliste küsimuste lahendamiseks. Meie kliendid teavad väga täpselt, mille jaoks nad laenu võtavad ning teadvustavad endale ka laenu tagasimaksmise vajadust.

Kiirlaenude ja SMS laenude võtjad

Kui palju on teil kliente ja kui paljud neist on püsikliendid? Kas on üldse olemas sellist asja nagu kiirlaenude püsiklient. Kas tegelikult pole mitte nii, et inimene võtab kord laenu ja jääb selle võlgu?

Valdav enamus meie klientidest on püsikliendid. Tänase seisuga on SMS Laenul üle 60 000 kliendi, kellest 65% on püsikliendid. Kiirlaen on üks mugavamaid laenuvõimalusi, sest raha võib jõuda kliendini minutitega. Pankadest laenu taotlemine on pikaajaline protsess ning tihti võib juhtuda, et isegi hea krediidiajalooga kliendid ei saa endale vajalikku laenusummat. Selle probleemiga puutuvad praegu kokku väga paljud inimesed. Seetõttu on SMS Laenul väga palju püsikliente, kes on veendunud meie laenutoodete mugavuses.

Millised on minu võimalused pääseda ilma kohtusse minemata olukorrast, kus keegi teine on minu nimele võtnud Teie firmast kiirlaenu?
Kuidas antud olukorras peaksin käituma? Politseisse kõigepealt?

Suuremat osa inimesi just see probleem kõige rohkem hirmutabki – võimalus, et keegi teine võtab minule laenu kaela. Isegi, kui laen laekub minu kontole, ei kavatse mina maksta intresse ega lepingutasusid, kui mina ei ole laenuga nõus olnud.
Kõigepealt tasub pöörduda viivitamatult meie poole, et saaksime aidata probleemi lahendamisel. Hetkel tuvastame kliente, mistõttu eelmainitud olukord ei saa üldjuhul tekkida.

Kiirlaenuvõtjate ahitamine

Konkreetne näide. Mul on pangast võetud krediitkaart, millega pole siiani hätta jäänud. Vahepeal võtsin ka ühe SMS laenu. Paar kuud tagasi taotlesin pangast eluasemelaenu, aga sain eitava vastuse. Otseselt ei öeldud, miks negatiivselt vastati, aga jäi mulje, et just sms laenu pärast. Kuidas kommenteerite?

Sellistel puhkudel soovitame inimestel pöörduda meie poole. Saame aidata sellega, et prindime välja kliendi maksekäitumise ajaloo, kust on selgelt näha, kuidas on laenumakseid tasutud, kas on esinenud võlgnevusi või viivitust jne. Kui kõik on korras, siis ei tohiks olla pangal põhjust tuua laenust keeldumise põhjenduseks kiirlaenu võtmist. Eriti arvestades, et kiirlaenu sarnast toodet pakuvad ka pangad ise. Meie tooted erinevad nendest ainult mugavuse ja kiiruse poolest.

Miks ahistate (see vist ka ebaseaduslik) kliente inkassoga teades, et kohtusse minnes sellist summat kohus nagunii teie kliendilt välja ei nõua?

Võibolla pole see õige, aga ajakirjanduse vahendusel on selline mulje.
SMS Laen ei tegele võlanõuetega ega ähvarda oma kliente inkassoga.

Tagastamata laenud

Milline on teil tagastamata laenude maht, protsentides? Kogu laenuportfelli mahust.

Oleme kokku teinud laenuportfellile allahindlust alla 20%. Tegemist on väga konservatiivse allahindlusega, mille oleme teinud konsulteerides rahvusvahelise audiitorfirmaga Ernst & Young Baltic.

Kuidas suhtute sellesse, et on ka sellised, kes jäävad tagasi maksmisega hätta?
Oleme oma tooted kujundanud nii, et kliendid maksetega hätta ei jääks. Kui aga eelmainitud olukord peaks tekkima, peaks kindlasti pöörduma meie poole, et saaksime leida mõlemaid pooli rahuldav lahendus.



Artikkel avaldatud 26. November 2008 kell 12:47.

Postitusele viitavad: 1

  1. SMS Laen AS salapärane peremees Aare Sosaar, 23 Oct 2009 kell 09:23

    […] kõnelusi alustanud ja panga staatust ihkavat firmat juhib küll igapäevaselt 24aastane Aaro ­Sosaar, kuid ettevõtte suurimaks väejuhiks peetakse tema isa Aare Sosaart […]

Kommenteeri

Kommenteerimiseks pead olema sisselogitud.