Rõõmuvabrik MTÜ kogub annetusi läbi raskuste

Rõõmuvabrik MTÜ

Rõõmuvabrik MTÜ on vahva asutus, kes korraldab lastekodulastele üle Eesti erinevaid meeleolukaid üritusi, mille eesmärk on suurendada lastes positiivset ellusuhtumist ja sisustada huvitavalt nende vaba aega.

Nende üritusi aitavad läbi viia vabatahtlikud ning toetajad erasektorist. Siinkohal märgiks ära, et Kiirlaen.info otsingumootor on üks Rõõmuvabriku mitmetest partneritest.

Kõik paistav olevat ilus ja kena, ent tegelikult on ka Rõõmuvabrikul omad probleemid, millest püüakse ajapikku jagu saada. Täpsemalt on selle teema üles võtnud Võrumaa24.ee portaal, kus muuhulgas kirjutatakse:

/…/ Iseenesest ju südantsoojendav ettevõtmine, kuid igaks juhuks klikkas toimetus enne jah-sõna andmist ka Krediidiinfo andmebaasi. Jahmatavalt selgus, et nimetatud heategevusfirma võlgneb riigile ligi veerand miljonit krooni makse ning seda juba pikemat aega. Nimelt on MTÜ Rõõmuvabrik maksuvõlg 217 tuh krooni, lisaks 20 tuh krooni intresse, mis viitab võlgnevuse pikaajalisusele.

Esitasime küsijale omapoolse päringu, et teada saada, kuidas ja mis eesmärgil saab ta tegeleda heategevusega, kui on ise riigi ees suur maksuvõlglane.

Rõõmuvabriku vastus:

“Kahjuks jah on olukord hetkel selliseks kujunenud, et maksuvõlg on riigile üleval, kuid antud annetustest seda võlga me kindlasti likvideerima ei hakka, selleks oleme plaaninud käivitada kõrvaltegevustena mitmeid ärilisi projekte, et saaks maksuvõla likvideeritud ning paraleelselt sellega korraldame siiski lastekodulastele üritusi edasi, sest eesmärgi oleme me endale võtnud ning lihtsalt eesmärgist loobuda ei saa. Maksuvõlg on tekkinud, kuna oleme eelnevate ürituste puhul kohati oma võimalusi ning võimeid
ülehinnanud ning seetõttu oleme lastekodulastele üritusi korraldanud kahjumiga.”

Kuidas taolisel ebamõistlikul moel tegevust korraldava firma kaudu lastekodulaste toetamisse suhtuda, on juba igaühe enda otsustamise ja mõtlemise koht. Kel missioonitunnet ja võimalused olemas, saab ju keda iganes toetada ka ilma kõikvõimalike vahendajateta.

Tõepoolest, võlad ei ole sugugi pisikesed ja organisatoorseid probleeme paistab olevat küllaga, mistõttu pärisime Kuno Kompuselt, Rõõmuvabrik MTÜ turundusjuhilt, et milles asi. Tema lahkel loal avaldame siinkohal täpsema selgituse, mille vastu tõenäoliselt ka laiem avalikkus huvi võib tunda.

Kuno Kompus:

Oleme kursis ja teame oma olukorda. Kirjeldan Teile lühidalt tekkinud olukorda. 2008 aasta augustis korraldasime üritust nimega Suvelõputrall, mis oli meie jaoks esimene (ja ka viimane) piletitega üritus. Nii kehvast ilmast kui ka ebaõnnestunud reklaamikampaaniast tingituna jäi antud projekt suurtesse miinustesse. Sellest tekkisid organisatsiooni siseselt sisepinged ja kuna tegu on MTÜ-ga, mitte äriühinguga, millel on omanik, siis areneski kõik allamäge kiirelt ja hoogsalt.

Detsembri alguses valiti Rõõmuvarikule uus juhatus, kes alustas mitmesuguste muudatuste sisse viimisega. 2 nädalat tagasi oli meil erakorraline üldkogu, mil juhatusse valiti veel lisaks uusi inimesi (enne olnud jäid alles). Sellest hetkest alates on Rõõmuvabrikul ka kaks konkreetset suunitlust ja igasugune niiöelda peata kana kombel lahmimine on lõpetatud. Üks osa Rõõmuvabrikust jätkab oma põhitegevusega – korraldab üritusi peamiselt lastekodulastele. Nende ürituste läbiviimiseks aga vajame ilmselgelt ressursse, see on ka see teema, miks Teiega ühendust võeti. Samas, teine osa tegeleb aina laialdasemalt vahendusteenuse pakkumisega. Meie kodulehelt on ka näha, et tegeleme näiteks Sunrise toodete müügiga, meie kaudu on võimalik tellida erinevaid reklaamkingitusi jne. Lisaks on näiteks Punase Raamatu kirjastusega kokkulepe, et kogu nende toodangu turustamine käib läbi Rõõmuvabriku.

Seda kõike selleks, et maksuameti ees olev võlg tagasi teenida. Projekti põhiselt hoiame ilmselgelt lahus toetusi, mis on antud ühe või teise projekti õnnestumise tarvis ja summasid, mis laekuvad meie enda vahendustegevuse kaudu. Viimaste nädalate arenguid arvestades olen üsnagi veendunud, et suve lõpuks on Rõõmuvabrikul likvideeritud kõikvõimalikud (maksu)võlad, kuid samas pole ühtegi senti selleks kasutatud projektipõhiselt toetuse korras saadud summadelt.

Mina isiklikult arvan, et Rõõmuvabrik kui mõttelaad ja siin tegutsevate vabatahtlike hea tahe, ei tohi saada kannatada pelgalt juhtimisosas tehtud vigade pärast. Tõestamaks oma sõnu on Rõõmuvabrik ka mitmetele toetajatele (kes küsivad), pärast projekti lõppu koostanud konkreetse kulude ja tulude aruande. Me võime küll eksida oma võimete hindamisel, kuid vassimise kui sellisega küll ei taha tegeleda.

Ühesõnaga probleemist ollakse väga hästi teadlikud ja sellele vaadatakse otsa ning tegutsetakse. Rõõmuvabriku punt paistab olevat täis optimismi ja tegutsemisindu, mistõttu usume omalt poolt, et võlgadest saadakse tõepoolest jagu ja soovime Rõõmuvabrikule palju edu!

Uuendatud 16.03.2010:
Kuno Kompus ei ole MTÜ Rõõmuvabrik tegevusega käesolevaks ajaks enam seotud.



Artikkel avaldatud 17. April 2009 kell 8:30.

kommentaar 3

  1. Marga Tiitus kirjutas:

    Huvitav ja uskumatu on see,et kui TEHAKSE MIDAGI HEAD ,SIIS ON VÕIMALIK LUGEDA SELLEST VÕLGNEVUST RIIGILE?!!!
    Järeldub tuntud vanasõna õigsus = HEATEGU ON KARISTATAV!

    Kommenteeritud 11 Jun 2009 kell 13:55
  2. Marga Tiitus kirjutas:

    Et e.maili ei avaldata ega jagata mitte kunagi,see väide on küll vale-peale kommenteerimist jäi nii komment. mis pidavat ootama modereerimist kui mail listile.

    Kommenteeritud 11 Jun 2009 kell 13:59
  3. Tõnis kirjutas:

    See kommentaar emali jagamise-avaldamise kohta on 100% tõsi. Peale kommenteerimist näitab seda infot veebilehitseja, mis lihtsalt mäletab cookie’de põhjal Sinu poolt vormi sisestatud elemente. Seda näed ainult Sina oma arvutist. Avaldatud kommentaari juures emaili kusagil ei näidata, samuti ei saada me sinna midagi (v.a. juhul kui tellid ise postitused emaili peale siit http://kiirlaen.info/blog/telli-postitused-e-mailile/ ).

    Aga kommentaari oli väga teemasse – tõepoolest tundub, et midagi ei jää “karistamata”. Samas on iga ühe vaba voli kontrollida asutuse tausta, kellele raha kantakse & üldiselt tasubki seda eelnevalt teha. Tore, et Rõõmuvabriku puhul probleemiga aktiivselt tegeldakse ega oodata asjade iseenesest lahenemist.

    Kommenteeritud 11 Jun 2009 kell 15:30

Postitusele viitavad: 1

  1. Kiirlaen.info blog - Päästame Uuskasutuskeskuse, 16 Jul 2009 kell 10:03

    […] ka varem kirjutanud organisatsioonist, mis kesiste juhtimisotsuste tõttu hädas on. Huvitav, kuidas neil vahepeal läinud on? […]

Kommenteeri

Kommenteerimiseks pead olema sisselogitud.