SMS Laen OÜ nõukogu esimees: SMS-laenudest ilma häbita

Postimehes kirjutab SMS Laen OÜ nõukogu esimees Toomas Allikas SMS-laenu võtvatest inimestest. Üllatavalt kombel tundub, et inimesed, kes võtavad kiirlaenu on üldiselt samasugused inimesed nagu sina ja mina, kellel vahest on ajutisi finantsraskusi. Ausalt öeldes muudab selline kliendiprofiili lahti seletamine nüüd SMS Laen OÜ-st palju positiivsema mulje.

Viimastel kuudel on meedias ilmunud kirjutised ja kommentaarid, mille autorid on üritanud rääkida SMS-laenude mõjust, kasust ja kahjulikkusest, omamata siiski ülevaadet selle turuniši suurusest ja omapärast.Et tegu pole millegi väheolulisega, mida keegi kusagil kapi taga üritaks arendada ja siis lihtsurelikel nahka üle kõrvade tõmmata, näitab juba fakt, et SMS- ja internetipõhiste väikelaenude turul on praegu ca 100 000 klienti ning suurpankadest mööda jooksva laenukapitali mahuks on ca 1 miljard krooni aastas.

Oleme teinud uuringuid oma 40 000 kliendi seas ning reastanud põhjused, miks võetakse 1000 või 3000 krooni laenu, et see tasuda üldjuhul 15 päeva jooksul oma järgmisest regulaarsest laekumisest.
Nii hämmastav kui see ei tundu, ei ole SMS-laenu võtjaiks suuremas osas sugugi vastutustundetud ja lõbujanus noored, vaid esindatud on kõik vanuserühmad 19. –60. eluaastani. Mida siis näitas tehtud uuring? Kõigepealt tasuks vastavalt vajadustele ja sissetulekule jagada laenuvõtjad kolmeks suuremaks grupiks.

Noored vanuses 18–23, kel üldjuhul veel pole regulaarset sissetulekut; 24–35-aastased, kel on regulaarne sissetulek, kuid kellel tekivad muude kohustuste tõttu lühiajalised likviidsusprobleemid, ning mehed ja naised vanuses 38–60, kelle puhul on valdavaks mureks keskmisest madalam palk.
Uurisime ka seda, milleks on laenu kasutatud. Kui noortel on mureks bensiini ostmine ja nädalavahetuse «üleelamine», siis keskealiste naiste mureks on mõne olmemure lahendamine – lapse lasteaiamaksu tasumine, esmaste toiduainete ostmine jne.

Septembris laenu võtnutest põhjendasid mitmed vanemad seda koolialguse kulutustega, noored aga teise linna ülikooli minemisega, milleks oli vaja üürida korter. Piisav hulk kliente on märkinud, et tasuvad SMS-laenuga hapuks minema kippuvaid võlgu, sealhulgas eluasemevõlgu pankade ees. Uuring kinnitas, et SMS-laen pole midagi muud kui ajutine likviidsusabi.

Kui kunagi ekslikult arvasime, et tegu on impulsstootega, siis näitab statistika muud – laene võetakse ühtlaselt hommikul kella 6st õhtul kella 18ni, mil klient ei viibi ühegi aktiivse reklaami vaateväljas.
Paljudel meie klientidel on järelmaksukaardid, osal ka krediitkaardid. Ometigi on neile antud mahud kas juba täis või on neil vaja teha kulutusi, milleks järelmaksukaart ei sobi.

Kui vaadata inimeste sissetulekuid, on meie klientide pagas tegelikult väga lai – üliõpilastest ehitajateni, näitlejatest müüjateni. On ka mitmeid ühiskonnas hästi tuntud ja respekteeritud inimesi. SMS-laene võtavad ka 10 000 – 20 000 kroonise sissetulekuga isikud. Ju siis on vaja. Sest suurpankade poliitika ei võimalda aidata seda persooni, kes kuu lõpuni välja ei venita.

Neile, kes arvavad, et SMS-laene võtavad inimesed, kes ei suuda oma laene tagasi maksta, tahaks tuua vastupidise statistika: aastane kogemus näitab, et neid, kes ei maksa tagasi korrektselt, on ca 3-4%, pärast meeldetuletust väheneb see hulk poole võrra.

Lõpetuseks tahaks rahustada neid, kelle arvates on lihtne laenuvõtmine suureks probleemiks. Lühiajaline kiirlaen on pikaajaliste elamuasemelaenude kõrval väga väike majanduse ohustaja. See on tavaline likviidsusabi. Seesama, mida muidu peaksite küsima sõbralt või naabrilt.

Mis aga puudutab peamisi etteheiteid, et laenu antakse liiga kergesti lastele, siis peab siinkohal märkima, et oleme saanud kümneid pahameelseid telefonikõnesid murelikelt vanematelt, kelle lapse vanust uurides selgub, et see jääb vahemikku 25–42.

Kirjutatud: 24. oktoober, 2007
URL: http://www.sms-laen.com/2007/10/24/sms-laen-ou-noukogu-esimees-sms-laenudest-ilma-habita/
Loe lisa: SMS Laen Maailm



Artikkel avaldatud 30. December 2010 kell 23:47.

Kommenteeri

Kommenteerimiseks pead olema sisselogitud.