Raha24 ID-kaardiga tuvastamise skeem jõudis kohtusse

ID kaart

ID-kaardiga tuvastamine skeem kohtus. Foto: Delfi

Augusti lõpus kirjutasime kiirlaenuandja Raha24 ning Tuvastaja OÜ loodud klientide tuvastamiskeemist, kus uus laenuklient saab ID-kaardi abil läbi interneti laenu võtta ilma, et laenuandjaga kohtuks.

Rahapesu andmebüroo, kes antud tuvastamisviisi osas juba juunis järelvalvemenetluse algatanud oli, tegi samal päeval kui teemast kirjutasime Raha24-le ettekirjutuse, millega kohustati laenuandjat kliendi isikusamasust tuvastama vastavalt rahapesu ja terrorismi tõkestamise seadusele (RTRTS). Tänaseks on Raha24 sellega seoses kohtusse pöördunud, kuna ettekirjutus oli ebaselge.

Ott Krigul kommenteerib:

Rahapesu andmebüroo ettekirjutus kannab kiirustamise märke ning kohtusse pöördume seetõttu, et ettekirjutuses ei ole selgesõnaliselt põhjendatud, miks ID-kaardiga tuvastamine tuleb lõpetada ning miks Tuvastaja OÜ kliendi esindajaks volitamise vorm rahapesu andmebüroo arvates lubatud ei ole. Näiteks ei selgunud ettekirjutusest üheselt, millise RTRTSi sätte vastu ja millise tegevusega täpselt Raha24 OÜ oli eksinud.

Raha24 kohustati sisuliselt täitma mittetäidetavat ettekirjutust ning selle mittetäimise korral majandustegevust lõpetama ja seda olukorras, kus rahapesu andmebürool puudub õigus ja pädevus ettevõtja majandustegevust peatada või lõpetada, vaid on õigus peatada üksikute tehingute tegemist.

Praegu jätkab Raha24 uute klientide tuvastamist postkontorites, mida tehti ka varem. ID-kaardiga tuvastajate seast meil püsikliente veel ei ole tekkinud, aga need, kes uue laenutaotlusega tuleksid, peaksime nüüd saatma postkontorist läbi.

Ettekirjutuse järgi tuleb Raha24-l tuvastada uuesti ka need kliendid, kes on ID-kaardi abil tuvastatud juba enne ettekirjutuse tegemist.

Arusaamatuks jääb, kuidas nende käivitatud tuvastamise viis võiks aidata kaasa rahapesule. Olen endiselt veendunud, et ID-kaart on mugavam, aga ka turvalisem näost näkku tuvastamisest.

Rahapesu andmebüroo vastab:

Ettekirjutuse sisu oli selles, et Raha24 ei ole ärisuhte loomisel klientide isikusamasust tuvastanud vastavalt RTRTSile ja ärisuhte loomisel ei ole klientidega kohtutud näost näkku.

Rahapesu tõkestamise üks põhilisi alustalasid on “tunne oma klienti” põhimõtte järgimine. Raha24 ei saa seda kahjuks alati täita, kuna ta ei tuvasta oma kõiki kliente “näost näkku”. Rahapesu andmebüroo selgitab alati järelevalve toimingute käigus ettevõtte juhtkonnale rahapesu olemust, selle tõkestamise meetodeid ja riske vastavalt ettevõtte tegevusalale. Antud juhul ei pea rahapesu andmebüroo mõistlikuks nimetatud rahapesu skeemide avalikku levitamist.

Majandusministeerium võib ettevõtte registreeringu majandustegevuse registrist kustutada rahapesu andmebüroo põhjendatud taotluse alusel, kui teenusepakkuja on olulisel määral või korduvalt rikkunud RTRTSis sätestatud kohustusi. Rahapesu andmebüroole teadaolevalt järgib Raha24 praegu nende ettekirjutust.

Seega paistab, et Tuvastaja OÜ ja Raha24 skeemi ei saa siiski seaduslikuks pidada, kuigi asi on veel pisut ebaselge. Jääme ootama, kas ja kuidas ettekirjutust täpsustatakse ning mis antud teemast edasi saab. Praegu on aga Raha24 kodulehel väljas teade, et tehnilistel põhjustel on hetkel peatatud ID-kaardiga tuvastamine. Registreerumiseks palutakse kasutada Eesti Posti postkontorite teenuseid.



Artikkel avaldatud 29. September 2010 kell 10:55.

Kommenteeri

Kommenteerimiseks pead olema sisselogitud.