isePankuri võlgnikest

Oleme varasemalt mõned korrad isePankuri sõbralt-sõbrale laenubörsist kirjutanud ja nüüdseks on teenus juba aktiivselt tegutsenud ligi 1 aasta.

Kuna ettevõtte üheks viimase aja olulisemaks ideeks on kiirlaenu mainest distantseerumine ja n.ö. kiirlaenupakkujatest üle astumine, siis tundsime huvi, kuidas keskkonnal läheb eriti just võlgnikke silmas pidades. On ju isePankuri üheks üllaks motivaator-ideeks viia laenusoovijad ja investorid omavahel otse kokku, vältides vastavaid teenuseid pakkuvaid asutusi. Vahelepõikena märgiks siinkohal ära, et alates eelmisest kuust saab portaalis investeeringuid teha ja laenu võtta ka juriidiline isik, täpsemalt: teenused ettevõttele. Seega on laiendatud potentsiaalsete investorite ringi ja püütakse laenupakkujate valikut suurendada, aga kuidas siis on ikkagi lood laenu võtjatega ja võlglastega?

Viskasime pilgu peale portaali statistika lehele ja sealt võlgnike kohta infot ei leidnud – vastav info on kättesaadav eraldi võlgnike sektsioonist. Kui nendelt kahelt lehelt kättesaadava info Excelis kokku panna, siis tulemus pole just rõõmustav. Toomegi siinkohal välja mõned olulised punktid (statistika seisuga 08.02.2010):

  • Kokku võlas 194 laenu summas 476 058,69 EEK
  • Keskmise võla suurus 2453,9 EEK
  • Kokku 772 laenu väljastatud summas 2 441 102,6 EEK
  • Keskmise laenu suurus 3162,05 EEK
  • 19,5% väljastatud laenude summast hetkel võlas
  • 25,1% laenulepingutest hetkel võlas

Ehk siis lühidalt:
Iga neljas laenuleping ja iga viies väljalaenatud kroon on võlas.

Ei ole just rõõmustavad numbrid, mistõttu tuleks isePankuri meeskonnale jõudu ja jaksu soovida, et olukorda parandada.



Artikkel avaldatud 8. February 2010 kell 16:04.

kommentaari 1

  1. Pärtel Tomberg kirjutas:

    Tere,

    Statistika täiesti õige. Kindlasti proovime viivises olevate laenude arvu edaspidi ka jätkuvalt vähendada. Siinkohal tuleb arvestada, viivises olev laen ei tähenda nö “korstnasse kirjutatud” laenu. Viivises olevate laenude hulgas on kõik laenud, mis on kasvõi ühe sendiga läinud üle maksetähtaja.

    Kui võrrelda isePankur statistikat pankadega, siis meie numbrid on isegi paar komakohta paremad. Eesti Panga kodulehelt on võimalik saada pankade tagatiseta tarbimislaenude jääki ning viivises olevate tarbimislaenude jääki (sisuliselt samad numbrid, mis meie statistikas). See tehe annab meile tulemuseks, et pankadel (kellel on ligipääs kontoväljavõtetele ning aastate jooksul välja töötatud krediidiriski maandamise ning võlamenetluse süsteemid) on 20.3% väljastatud laenudest võlas. See number (nagu meiegi oma) vastab üldisele tööpuudusele ning makromajandusele, mitte ühe või teise ettevõtte tegemajätmistele.

    Muidugi on meil veel palju uuendusi plaanis, mille tulemusel loodame oma statistika viia pankade omast märgatavalt paremaks.

    Pankade statistika on kättesaadav järgnevalt linkidelt:
    http://www.eestipank.info/dynamic/itp/itp_report.jsp?reference=29&className=EPSTAT&lang=et
    http://www.eestipank.info/dynamic/itp/itp_report.jsp?reference=36&className=EPSTAT&lang=et

    Kommenteeritud 12 Feb 2010 kell 02:59

Kommenteeri

Kommenteerimiseks pead olema sisselogitud.