SMS laenud kodu ostmisel abiks ei ole

Väga tore siis nüüd teada, et SMS laenu ei kasutata kodu ostmiseks. Ma ei kujuta ette, mis juhtuks siis kui SMS laenu ja kiirlaenu pakkujad hakkaksid andma selliseid üle miljoni ulatuvaid kodulaene. Üks makse jääb vahelt ära või hilineb ja järgmine kord maksad topelt? Tegelikult asi vist ikkagi nii hull ei ole. Olen ka varem kirjutanud, et pigem pürivad praegused kiirlaenu ja SMS laenu pakkuvad firmad eelkõige just pankade poole. Soovis seda teha SMS Laen OÜ ja BIG Pank juba vist lausa on pangana registreeritud. Seega algus on tehtud.

Päevaleht Online uuris erinevatelt Eesti finantsinstitutsioonidelt ning- asutustelt SMS-laenu mõju kohta kogu riigi majandusele ning tarbjakäitumisele, kõik eksperdid leidsid, et jutud SMS-laenuga kodulaenumakse tasumisest on liialdatud.

Eesti Panga finantsvahenduse osakonna juhataja Sven Meimer arvab, et kuna SMS laenude osakaal kõigi laenude hulgas on marginaalne. Tõenäoliselt moodustavad SMS-laenud alla 1% kõigist välja antud laenudest, siis nende mõju kogu riigi majandusele on vähene.

Finantsinspektsiooni finantsteenuste järelevalve divisjoni juht Andre Nõmm rääkis, et näiteks elamuasemelaenu on võimalik SMS-laenu või mistahes muu väikelaenuga teenindada vaid väga piiratud mahus ja lühiajaliselt.

“Raskused elamuasemelaenu tagasimaksmisel on tingitud inimese enda laenusuutlikkuse valest hindamisest või mõnest muust ootamatust elujuhtumist, mis on tinginud tulude vähenemise. Hilisem väikelaenu võtmine on juba varasemate valede või ebaõnnestunud otsuste tagajärg, mille mõju laenukoormusele tervikuna on väike ja mis ei ole SMS-laenu kui teenuse probleem,” arvas ta.
SEB Eesti Ühispanga väikefinantseerimise suuna äriarendusjuht Kerly Tosvel avaldas arvamust, et ei saa välistada, et keegi kasutab kodulaenumaksete tasumiseks SMS-laenu, kuid SMS-laenuga kodulaenu tasumine ainult süvendab tekkinud probleemi.

„SMS-laenude mõju tarbjakäitumisele on tarbimisvõime vähenemine, kui vaadata pikemat perioodi kui üks päev. Tarbimisel tulevikutulude arvelt on tasu maksmine loomulik, kuid teenusepakkujate poolt küsitav marginaal võib mõjutada tarbimisvõimet märkimisväärselt olulisel määral,“ lisas ta.
Rahandusministeeriumi majandusanalüüsi osakonna analüütik Madis Aben arvab, et kiirlaenud suurendavad põhimõtteliselt finantsturu paindlikkust, lisades krediiditurul pakkumist ning alandades krediidi saamise künnist. See võimaldab nihutada tarbimist nihutmisele tulevikust olevikku nende inimeste osas, kes riiklikule finantsjärelvalvele allutatud krediidiasutustest mingil põhjusel laenu ei saa.
„Need on inimesed, kelle riskigrupp on pankade jaoks kõrge – selle kõrgema riski maandavad kiirlaenupakkujad laenuraha kõrgema hinnaga,“ lisas ta.

Rahandusminister Ivari Padar rõhutab, et SMS- ja muud kiirlaenud ei tohi tulla hämaratest, seadusega täpselt reguleerimata nurgakontoritest. Riik peab garanteerima, et asi oleks läbipaistev ja inimestele nende rahalised kohustused täpselt lahti seletatud.

„Laenu ei ole mõistlik võtta hetkeotsuse põhjal – kui inimene juba laenukontorisse lepingut sõlmima läheb, siis on loota, et tehakse ka läbimõeldum otsus. Muu hulgas aitab kiirlaenudega seonduvat paremini reguleerida praegu riigikogus olev rahapesu ja terorismi tõkestamise seadus,” arvab Padar.

Kirjutatud: 22. november, 2007
URL: http://www.sms-laen.com/2007/11/22/sms-laenud-kodu-ostmisel-abiks-ei-ole/
Loe lisa: SMS Laen Maailm



Artikkel avaldatud 30. December 2010 kell 23:58.

Kommenteeri

Kommenteerimiseks pead olema sisselogitud.