SEB Eesti Ühispank piirab SMS laenu võtmist

Nüüd on siis käes aeg, kui pangad ise on asunud SMS laenu andmist piirama. Seda siis läbi nende poolt võimalike mõjutusvahendite – oma teenuste. Nimelt paistab, et päris mitu SMS laenu pakkuma hakata soovivat firmat pole saanud võimalust kasutada oma klientide isikute kinnitamiseks SEB Eesti Ühispanga pangalingi teenust. Konkurentsiameti arvates on kõik muidugi õige.

Konkurentsiamet ei leidnud panga tegevuses midagi taunimisväärset.

Osaühingud Credit Invest ja Placet Group kaebasid konkurentsiametile SEB Eesti Ühispanga peale, sest viimane keeldus kiirlaenufirmadega sõlmimast pangalingi kasutamise lepingut.

See lubanuks kiirlaenufirmade klientidel ennast tuvastada ka U-Neti kaudu.

Konkurentsiamet seaduserikkumist ei leidnud ning esmaspäevase otsusega menetlus lõpetati.
SEB Eesti Ühispank teatas ametile, et pank on otsustanud, et uute SMS- ja kiirlaenu pakkujatega enam pangalingi kaupmehelepinguid ei sõlmita ning vabaneda püütakse ka juba olemasolevatest lepingutest.

Pank viitas oma vastuses, et pangalink pole piisavalt turvaline, aga ka asjaolule, et ettevõtte tegevus kahjustab kogu laenuturu usaldusväärsust “Riigi poolt reguleerimata SMS- ja kiirlaenude väljasta-mine halvendab SEB klientide võimet tagasi maksta SEB poolt väljastatud laene ja täita muid kohustusi,” teatas pank konkurentsiametile.

Credit Investi omanikku Fred Hälingut konkurentsiameti otsus ei üllatanud. “Ühispank on väga mõjuvõimas ettevõte. Konkurentsiameti otsust lugedes jäi kohati mulje, nagu oleksid selle kokku kirjutanud Ühispanga inimesed,” lausus Häling.

Tema hinnangul peab pank kiirlaenuettevõtteid oma konkurendiks ning üritab neid laenuturult välja ajada. “Teiste pankadega ei tekkinud lepingute sõlmimisel mingisuguseid probleeme,” lisas Häling.

Kahju ka pangale

Sama ettevõtte tegevjuht Valdis Kald leidis, et pank tekitab kahju omaenda klientidele. “Näiteks ei saa kliendid oma laene interneti kaudu pikendada,” ütles ta. Klientide osakaal, kes Ühispanga kaudu ennast autoriseerida soovivad, on tema hinnangul umbes kolmandik.

Kiirlaenufirma Raha24.ee juhataja Urmo Kokmann sõnas, et ettevõtte koostöö SEB Eesti Ühispangaga sujub probleemivabalt. “Lepingu sõlmimine Ühispangaga oli teiste pankadega võrreldes keerulisem.”
Hansapank jätkab peadirektor Priit Põldoja sõnul väikestele laenukontoritele autoriseerimisteenuse pakkumist.
– Valitsus saatis oktoobri keskel riigikokku seaduseelnõu, millega kliendi tuvastamine muutub laenuandjatele kohustuslikuks.
– Raha24.ee juhataja Urmo Kokmanni hinnangul on SMS- laenuäri tugevam reguleerimine vajalik.
– Credit Investi omaniku Fred Hälingu sõnul ei sunni Ühispanga tegevus teda laenuäri lõpetama. “Olen laenuäris olnud juba kolm aastat, SMS-laen on vaid viimase aja toode.” lausus ta.
– Konkurentsiamet tõdeb oma otsuses, et Credit Invest annab laenu aastase arvestusliku intressiga 360%, samas kui pankade krediitkaartide aastaintress on 12-16%.
– Konkurentsiameti kolmanda järelevalveosakonna juhataja Sirje Pastaruse sõnul ei ole kiirlaenuettevõtetelt rohkem kaebusi pankade kohta laekunud.

Kirjutatud: 29. november, 2007
URL: http://www.sms-laen.com/2007/11/29/seb-eesti-uhispank-piirab-sms-laenu-votmist/
Loe lisa: SMS Laen Maailm



Artikkel avaldatud 31. December 2010 kell 0:05.

Kommenteeri

Kommenteerimiseks pead olema sisselogitud.