Mis toimub hetkel kiirlaenuturul?

Avaliku sektori poolt on alustatud aktiivset vastuvõitlus kiirlaenude reklaami ja nende olemuse harimise osas. Valitsus on kiirlaenude ehk tarbimislaenude reklaamimist piirava eelnõu juba saatnud kooskõlastusringile ja see on ka tagasi tulnud, see plaanitakse sügisel viia valitsuskabinetti. Peamine eelnõu eesmärk on tarbijakrediidi reklaamide tekitatud hoiaku murdmine, mis tekitab arvamuse, et oleks kiirlaen lahenduseks olemuredele ja kohene lahendus elujärje parandamiseks. Reaalsus on aga tänapäevaks vastupidine. Pressikonverentsil käidi välja makseraskustes inimeste koguarvuks umbes 30 000 inimest, olles trahvide järel peamine maksehäirete looja. Uue eelnõu järgi oleksid kiirlaenude reklaamid keelatud internetis, raadiokanalites, telekanalites. Ülejäänud reklaamid saavad loe ainult kindlate reeglite alusel. Enam ei vaadata, kas reklaam sobib vaid öeldakse, kuidas tuleb reklaamida. Rohkem informatsiooni on leiab pressikonverentsi videosalvestusest Youtube’s nimega “Valitsuse pressikonverents 03.07.2014”.

21. mai toimus Tarbimiskeskkonna arengu konverents, mille teemaks oli “10 aastat kiirlaene. Aeg otsustada”. Selle korraldajaks oli Eesti Kaubandus-Tööstuskoda, Tarbijakaitseamet ja Euroopa Komisjoni Eesti esindus. Lahati probleemi, et Eesti tööelanikkonnas on kiirlaene võtnud peaaegu ⅓, kelles omakorda umbes 25% on sattunud raskustesse kiirlaenude tagasimaksmisel. Konverentsil üritati leida vastused küsimusele, mis edasi ja tegeleti selle probleemi edasileviku võimaliku ennetamisega. Konstruktiivse debati tekitamisega üritati küll leida vastused, kaardistada tavapärane kiirlaenude teenuse tarbija ja arutleti probleemi mõju Eesti riigi sotsiaalsüsteemile üldiselt.

Seega kokkuvõtlikult võib öelda, et kiirlaenu turul toimuvad murrangulised ajad, millal üritatakse alustada tarbija harimise ja reklaami piiramisega. Mis ikkagi on kiirlaen? Täpsemalt saab lugeda wikipedia leheküljelt. Kiirlaenu näide ettevõtte puhul on näiteks Vivus kiirlaen. Oma olemuselt on tegemist lühiajalise laenuga, millel on lühike tähtaeg ja väiksed laenusummad. Kiirlaenu pakub Eestis paarkümmend ettevõtet, mis iseloomustavad laenu erinevate terminitega nagu sms-laen, tarbimiselaen, väikelaen jne. Võrreldes tavapäraste pankadest taotletud laenudega on tegemist kiire taotlusprotsessiga laenuga, mille puhul nn kiire raha saamise miinuseks on pikemaajalise tagasimakseperioodiga laenudest kõrgemad intressid.



Artikkel avaldatud 25. July 2014 kell 17:43.