Kas kiirlaenude intresse piiravat seadust hakatakse ümber tegema?

Mõni aeg enne valimisi meediasse jõudnud teema, et õiguskansler Indrek Tederi arvates riivab kiirlaenu intressipiirang ettevõtjate põhiõigusi suurt tähelepanu ei saanud, kuigi tegu on väga olulise teemaga. Küllap olid siis meedial käed-jalad valimistega tööd täis ja ega keegi Riigikogusse pürgijatest ilmselt soovinud hella teemat kommenteerima hakata ja oma häältega asjatult riskida.

Samas teemat kaua vältida ei anna ja küllap uues Riigikogus juba see teema ka arutusele võetakse, sest asi on üsna selge ning ignoreerida seda ei saa. Tänu Folkia AS Eesti filiaali (Monetti) initsiatiivile analüüsis õiguskantseler Indrek Teder teemat ning lühike järeldus on, et tsiviilseadustiku üldosa seaduse § 86 lõiked 3-4 oma koostoimes riivavad ülemääraselt kiirlaene pakkuvate ettevõtjate põhiõigusi.

Kogu analüüsi dokumenti saab täies mahus lugeda Õiguskantsleri veebist (PDF).

Indrek Teder palub dokumendis justiitsminister Rein Langil välja töötada tsiviilseadustiku üldosa seaduse muutmise seaduse eelnõu, mis kõrvaldaks seadusest probleemid. Samuti palub ta 18.veebruariks 2011 tagasisidet, kas Rein Lang peab võimalikuks alustada vastava eelnõu väljatöötamist. Kas tagasiside ka anti, seda ei oska öelda. Selge on see, et praeguseks veel midagi arutama pole hakatud.

Lisame siia veel paar väljavõtet Indrek Tederi kommentaaridest:

/…/
Leian, et on väär eeldada, et turuhinnaga antud laen on eelduslikult heade kommete vastane. Teenustel ja kaupadel on majanduslik väärtus. Ettevõtja pakub enda kaupu ja teenuseid reeglina välja sellise hinnaga, mis katab teenuse ja kaubaga seotud kulud ja võimaldab tal saada mõistlikku tulu. Vaba konkurents turul peaks üldjuhul välistama selle, et ettevõtja lülitab teenuse/kauba hinna sisse ebamõistlikke kulusid või saab ülemäärast tulu. Kui ettevõtja seda teeks, tekiks üldjuhul turule teine ettevõtja, kes pakuks isikutele sama kaupa/teenust odavama hinnaga ning esimene ettevõtja oleks samuti sunnitud ülemäärase tulu teenimisest loobuma või vastasel korral turult kaduma.

Minu teada ei analüüsinud riigikogu intressipiirangut seades kiirlaenude turgu ega seda, millise hinnaga on turul kiirlaenud. Riigikogu ilmselt ei teadvustanud, et kiirlaenuturul saadaolevad tooted ongi suhteliselt kallid ja et see kallidus on suure tõenäosusega majanduslikult põhjendatud. Selliste laenude suurem kulukus võrreldes näiteks veidi pikemaajaliste krediidiasutuste poolt antud laenudega võib muu hulgas olla tingitud sellest, et need laenud krediidiandja jaoks suure riskiastmega.
/…/

Eks ole näha, kas ja millal teema taaskordselt hargnema hakkab. Kiirlaen.info plaanib igatahes arengutel silma peal hoida nagu me seda ka varasemalt tegime.



Artikkel avaldatud 17. March 2011 kell 0:00.

Postitusele viitavad: 1

  1. Kiirlaenupakkujate saatus on peagi Kristen Michali kätes, 30 Mar 2011 kell 09:40

    […] Peagi võtab Kristen Michal oma eelkäijalt Rein Langilt justiitsministri rolli üle, mis tähendb ühtlasi, et õiguskantsler Indrek Tederile peab just tema vastust andma. […]

Kommenteeri

Kommenteerimiseks pead olema sisselogitud.