Hinda ei tõsta, aga hind tõuseb

Hind tõuseb

Tänaseks on 444 ettevõtet liitunud ausa hinnastamise leppega, millega lubatakse, et liitunud hindasid EURO tulekuga seoses ei tõsta. Lisades enda toodetele või kodulehele ”Hinda ei tõsta” logo näidatakse, et tegu on ausa ettevõttega.

Hind teatavasti koosneb aga paljudest erinevatest komponentidest, millest enamus pole ettevõtte poolt kontrollitavad (näiteks kaubanduses tootja kulud, logistika, laondus jne). Asjasse süvenedes on sellise lipiku näitamine oma toote juures pisut silmakirjalik. Tarbijale edastatakse selge sõnum – hinda ei tõsta – kuid samas hind siiski suure tõenäosusega tõuseb.

Ka ausa hinnastamise leppe lehel on kirjas, et leppe eesmärgiks on ära hoida põhjendamatut hinnatõusu ehk siis hindade kasvu, mis on ajendatud ainult rahaühiku muutusest. Kui põhjuseks on aga sisseostuhindade, tooraine, energia või muu sarnase sisendhinna muutus, võib see kaupleja soovil loomulikult kajastuda ka lõpphindades.

Seega on oodata rahulolematuse laviini leppega liitunud kaupmeeste suunas, sest tarbijate poolt vaadatuna pole asi kindlasti selge. Nemad näevad, et kaupmees on võtnud lubaduse hinda mitte tõsta. Aga mis saab siis, kui hind ikkagi tõuseb tegurite võrra, mis ei ole kaupmehe poolt kontrollitavad? Kes pettunud tarbijale selgeks teeb, et “Hinda ei tõsta” oli pelgalt usalduse võitmise kampaania, mitte tegelikkus?

Huvitav, kas ja millal viiakse läbi teavituskampaania ausa hinna kokkuleppe tagamaade kohta, mis oleks üheselt selge ka tarbijatele. Selge on, et suurt rahulolematuse ja pettumuse laviini leppega liitunud ettevõtete suunas on 2011 alguses oodata, kusjuures kaupmehed ise ei pruugi selles otseselt süüdi olla. Kas nad peaksid ise oma kliente juba täna harima hinnakujunduse teemadel ja võtma vastutuse?

Mida arvad sina, kas EURO tulek tõstab hindasid? Hääleta ja võida 100 EUR.



Artikkel avaldatud 21. October 2010 kell 11:02.

kommentaar 2

  1. Tõnis kirjutas:

    Asjalik arvamusartikkel Villu Arakult ausa hinnastusleppe kampaania ebaõnnestumise kohta:

    http://www.e24.ee/?id=348546

    Seega näib, et me pole ainsad, kes antud kampaaniat ebaõnnestunuks peavad. Tarbijad on aetud segadusse, kes vastutab?

    Kommenteeritud 27 Nov 2010 kell 15:22
  2. Hea jutt kirjutas:

    Näib, et asjalik pilt on leidnud laiemat äramärkimist:
    http://www.kassahitt.eu/2010/11/kutusemuujad-tostsid-bensiini-ja-diislikutuse-hindu/

    Kommenteeritud 18 Dec 2010 kell 19:50

Kommenteeri

Kommenteerimiseks pead olema sisselogitud.