Eesti kiirlaenuturu lühiuuring 2009

Selle aasta oktoobris viisime läbi lühikese uuringu, millega selgitasime viie küsimusega välja kõige usaldusväärsemad laenupakkujad, kiirlaenuvõtjate vanus esmalaenamisel, kas kahetsetakse laenu võtmist ja kas riik on astunud kiirlaenuturu reguleerimiseks õigeid samme.

Kõikide uuringus osalejate vahel loosisime välja Apple iPodi, mille õnnelikuks võitjaks osutus Alvar Pärnust. Palju õnne talle 🙂

Kõnealuse uuringu kokkuvõte on juba läbi käinud Rahvusringhäälingu uudistest ja Postimehest ning lisame kokkuvõtlikud tulemused ka oma blogisse.

Kiirlaenuturu lühiuuringu tulemused

Kokku osales uuringus 957 inimest, kellest 34% olid kiirlaenu võtnud.

Peamised tulemused:

1. Kõige tüüpilisem vastaja, kes polnud kiirlaenu võtnud arvas, et riik on seni astunud kiirlaenuturu reguleerimiseks õigeid samme. Kõige usaldusväärsemaks kiirlaenupakkujaks pidas ta Bigbank’i.

Samas kõige tüüpilisem vastaja, kes oli kiirlaenu võtnud arvas, et riik on seni samuti astunud õigeid samme, kuid pidas kõige usaldusväärsemaks kiirlaenupakkujaks Credit24.

Huvitav on siinjuures see, et Bigbank ise ei pea ennast juba pikemat aega kiirlaenupakkujaks ja on sisenenud panganduse turule. Uuring näitab, et inimeste silmis on nad endiselt tugeva kiirlaenupakkuja mainega.

2. Millised on kõige usaldusväärsemad laenuandjad?

Nende inimeste arvates, kes polnud kiirlaenu võtnud, olid neli kõige usaldusväärsemat:

  1. Bigbank*
  2. Credit24
  3. Kiirlaen24
  4. SMS Laen

Inimesed, kes olid aga kiirlaenu võtnud, pidasid kõige usaldusväärsemateks:

  1. Credit24
  2. SMS Laen
  3. Raha24
  4. Bigbank*

* Nagu näha, siis mitte-laenajate seas oli Bigbank, kes ise ennast kiirlaenupakkujaks ei pea, esimesel kohal, laenanute seas aga neljandal. Kui jätame Bigbank’i arvestusest välja, siis on mõlemas kategoorias esimesel kohal Credit24.

3. Uuringus küsiti laenu võtnutelt, kas nad kahetsevad kiirlaenu võtmist. 65% laenuvõtjatest vastasid jaatavalt.

Need, kes laenuvõtmist ei kahetse, pidasid kõige usaldusväärsemateks laenuandjateks:

  1. Credit24
  2. Raha24
  3. SMS Laen
  4. Bigbank

Inimesed, kes laenuvõtmist kahetsesid pidasid kõige usaldusväärsemateks:

  1. Credit24
  2. Bigbank
  3. Raha24
  4. SMS Laen

Seega võib kokkuvõttes Credit24 pidada igas kategoorias kõige usaldusväärsemaks kiirlaenupakkujaks.

4. Oma esimese kiirlaenu on inimesed peamiselt võtnud vanuses 18-20, millele järgneb kategooria 21-25. Enne 30.eluaastat on esimese kiirlaenu võtnud 84% laenajatest, vaid 16% vastasid, et võtsid oma esimese kiirlaenu pärast 30. eluaastat.

5. Küsimusele, kas riik on seni kiirlaenuturu reguleerimiseks astunud õigeid samme, vastas 41% uuringus osalenutest eitavalt. 59% arvas, et senised sammud on õigustatud.

Kokkuvõttes on meil hea meel tõdeda, et enamus vastajaid peavad siiski õigeks riigi püüdluseid kiirlaenuturgu reguleerida. Uuringu tulemustele tuginedes teeb murelikuks esmase kiirlaenu võtjate noor vanus. Kuna üle 65% laenuvõtjatest kahetseb laenuvõtmist, siis võib tähendada see, et mõtlematud laenud on võetud enne riigipoolset aktiivset sekkumist. Samuti oleks edaspidi kindlasti soovitav viia läbi probleeme ennetavaid teavituskampaaniaid, mis aitaksid eriti just noortele laenu võtmisega seotud probleeme selgeks teha.



Artikkel avaldatud 18. December 2009 kell 9:02.

kommentaar 2

  1. SMS laen kirjutas:

    2010 informatsiooni ei ole?

    Kommenteeritud 24 Jan 2011 kell 21:36
  2. Tõnis kirjutas:

    On ikka, selle lingi leiab siit samast kommentaaride sektsiooni lõpust, aga toon välja ka eraldi:
    http://kiirlaen.info/blog/eesti-usaldusvaarseim-kiirlaenupakkuja-2010

    Kommenteeritud 24 Jan 2011 kell 22:43

Trackbacks & Pingbacks 2

  1. Eesti kiirlaenuturu lühiuuringu tulemused | Kodufoorum - raha, laenamine, hoiustamine, liising, 19 Dec 2009 kell 00:43

    […] et nii uuringu tulemused kui ka vastajate vahel välja loositud auhind on selgunud. Loe lähemalt:Eesti kiirlaenuturu lühiuuring […]

  2. Eesti usaldusväärseim kiirlaenupakkuja 2010, 15 Sep 2010 kell 21:46

    […] oli tegu jätkuka eelmisel aastal toimunud uuringuga. Meenutuseks väljavõte eelmise aasta tulemustest: 1. Credit24 2. Raha24 3. SMS Laen 4. Kiirlaen24 […]

Kommenteeri

Kommenteerimiseks pead olema sisselogitud.