Smslaenude eest hoiatavad sotsiaalsed reklaamid

Esme Kassak kirjutab elu24’s, et talle jäi telekast silma paar klippi kiirlaenude temaatikal, mis esmapilgul tundusid olevat sotsiaalsed reklaamid, aga pärast pisikest süvenemist tuli välja, et tegu oli lihtsalt väga heade reklaamiklippidega, mil polnud otseselt sotsiaalse reklaamiga seost.

Lihtsad inimesed meie endi keskelt ja siirad lood rahulikus tempos on elemendid, mida seostaks eelkõige sotsiaalse reklaamiga. Kinnita turvavöö, sõida kaine peaga, ära löö last – sageli näeme selliseid mustvalgeid reklaame, ilma häiriva taustamuusikata, sugereeriva tekstiga.

Sestap esimest korda vilksamisi seda reklaami nähes tekkis ohoo-efekt, et kas tõesti on keegi hakkama saanud sotsiaalse reklaamiga, mis lõpuks ometi pöörab tähelepanu SMS-laenuga kaasnevatele kurbadele tagajärgedele. Rõõm oli kaugelt ennatlik, otse vastupidi – seda teenust just reklaamiti. Seega tegijatele kindlasti kompliment tähelepanu äratava klipi eest.

Ka meil tuleb nõustuda, et sedapuhku on SMS Laen AS reklaamiklipid üsna hästi läbimõeldud – komplimendid neile, eelkõige turunduse eest vastutavale Mihkel Vabrit‘le.

Samuti nõustume Esme Kassakuga, et tõepoolest tuleks meediasse paisata ka sotsiaalsed reklaamid. Samas tekib küsimus, et kes neid rahastab? Oleks loomulikult tore, kui seda teeks laenupakkujad, aga tuleb tõdeda, et ega turvavööde, laste mittelöömise ja kaine peaga sõidu reklaamidki pole ju teenusepakkujate poolt rahastatud.

Tarbijakaitse peaks vahele astuma ja seda üsna agressiivselt – oleme sellest ka varem rääkinud selles kontekstis, et riik on seni palju auru pannud vales suunas. Jääme lootma, et midagi sel tandril siiski tehakse ja ehk tekivad tõepoolest mingi hetk telesse ka “päris sotsiaalsed reklaamid”.

Seniks aga olgu välja toodud kõnealused SMS Laen AS reklaamiklipid:

Elutähtis töövahend – fotoaparaat

Tütar läks Ameerikas mehele – pulmad

Pikemad klipid stiilis “See on Sinu … aga kui Sind enam ei ole, siis sa ei …, kasuta kondoomi.”

Parfüüm

Kott

Pleier

Teksad

Kell

Hantlid



Artikkel avaldatud 13. July 2009 kell 10:38.

Kommenteeri

Kommenteerimiseks pead olema sisselogitud.