SMS-laenude turg surnuks reguleeritud? Kuula Vikerraadio uudist

Eilse postituse jätkuks Vikerrraadio audioklipp, kus paari sõnaga juttu vastuvõetud seaduseelnõust.




Võeti vastu seadus, mis reguleerib SMS-laene.
25.02.2009
18:25
Riigikogus võeti vastu seadus, mis reguleerib SMS laene. Räägib Uku Toom.




Pange tähele Ken-Marti Vaheri sõnu:

Me pöörame ümber tõendamiskohustuse, mis sisuliselt tähendab seda, et kehtestatud piirmäärast suurema krediidikulukusega tehing loetakse heade kommetega vastuolus olevaks juhul, kui laenuandja ei tõenda vastupidist. Ehk siis ei ole selle eelnõuga sätestatud imperatiivi ehk kohustust ega ka keeldu, vaid on pandud kirja eeldus.

Ehk siis tegelikult piisaks ühest kohtulahendist, kus tarbimislaenu andja peab ära tõestama, et temal ongi suur risk ja laenuandmise kulukus suurem, kui seatud piirid. Seejärel oleks pretsedent loodud ja laenuandjad saaksid edasi üsna rahuliku (?) südamega näiteks 200% krediidikulukusega laenusid anda.

Toome siia juurde ka kiirelt ühe näite: 1000 krooni laenamise eest kaheks nädalaks võiks uue seaduse järgselt küsida tänase seisuga ca. 28 krooni. Kui paljud laenuandjad saaksid sellise hinnaga laenuandmisega hakkama (kaetud peaks olema kõik laenuga seotud kulud, sh. intress)? Tuleb tõdeda, et isegi pankadel oleks sellega raskusi.

Elame-näeme, mis juhtuma hakkab! Seaduse vastuvõtmisega on igatahes ajalooline pretsedent loodud, kus vabal konkurentsil mitte-monopoolses situatsioonis tegutsevatele ettevõtetele on ette antud hinnapiirid.



Artikkel avaldatud 26. February 2009 kell 11:01.

kommentaar 2

  1. a kirjutas:

    Pangad saavad sellise marginaaliga (ja veel väiksemaga) laenamisega väga hästi hakkama – seda nimetatakse krediitkaardiks. Kõrgema intressiga (18%) krediitkaardi puhul võetakse sama perioodi (2 nädalat) eest 7 krooni.

    Kommenteeritud 26 Feb 2009 kell 17:23
  2. Tõnis kirjutas:

    Hea point, aga paar mõttetera siia juurde:

    Kui liita krediitkaardile juurde igakuine kaardi hooldustasu, siis tuleb krediitikulukuse määr suurem kui kõige odavamal kiirlaenul.

    A’la kui kasutada krediitkaarti ainult kahe nädala jooksul tuhande krooni võtmiseks ja ülejäänud aasta maksta hooldustasu tühja, siis pole ta sugugi nii odav. Arvuta korra näide läbi.

    Krediitkaardi taotlemine ja kasutamine on aeganõudvam protsess ja pole kättesaadav kõigile soovijatele.

    Kommenteeritud 26 Feb 2009 kell 17:25

Kommenteeri

Kommenteerimiseks pead olema sisselogitud.