Sendioksjonid mittetulundusühingu kuues

Nii kummastav kui see ka pole, kuid tundub, et Eesti vähereguleeritud hasartmängu-oksjoni maailma on tekkinud esimene kasumit mittetaotlev sendioksjon (või mündioksjon / rahaoksjon – heal lapsel mitu nime). Nimelt MTÜ Nordic Small Finance’le kuuluv raha365.ee.

Meile jäi see portaal silma juba eelmisel nädalal, sel nädalal tekkis taas äratundmisrõõm nähes nende telereklaami. Ning paistab, et ka Ekspress on selle huvitava teema juba üles korjanud.

Tundub, et sedapuhku on tegemist üsna õhukesel jääl käimisega ja juriidilise keha valik tõstatab selle teema suure tõenäosusega üles ka meie kohalikus maksuasutuses. Neti andmetel on analoogseid oksjonisaite Eestis juba terve ports ning lähtudes kontseptsioonilisest ülesehitusest võib eeldada, et kaugel ei ole aeg, kui ka riik siit oma tahab saama hakata – seos hasartmängudega on üsna lähedane, seega soov hasartmängumaksu sendioksjonitele peale panna, on ilmselt samuti täitsa olemas. Aga nagu me juba teame, seaduslik reguleerimine on ajamahukas ja alati sugugi mitte üks-üheselt kõikide osapoolte poolt tõlgendatav protsess.



Artikkel avaldatud 16. December 2008 kell 9:37.

kommentaar 2

  1. Jüri kirjutas:

    Seda juttu lugedes tuli mulle meelde veel mõni MTÜ, mille puhul on mul olnud juba varem tugev kahtlus, kas tegu on just kõige sobivama omandivormi valikuga. Näiteks siinsamas kiirlaenude ja laenude maailmas on infoportaal, intress.ee, kes on põhikirja järgi kasumit mitte taotlev MTÜ, kuid lehte vaadates võib näha, et see on selgelt orienteeritud reklaami müügile. Neil olemas ka müügijuht, kes tutvustas portaali AP3-s (http://www.ap3.ee/Default2.aspx?ArticleID=ddf2c659-aacf-4842-a79c-04219912ff89) ja loomulikult ei unustanud ta sinna lisada ka oma kontaktandmeid.

    Raske on ettekujutada, kuidas nad säilitavad enda erapooletuse, kui võtavad vastu annetusi kiirlaenude pakkujatelt ja nende leht on täis kiirlaenupakkujate bännereid. Suhtun ka väga skeptiliselt nende laenupakkuja hinnangutesse…tahes-tahtmata jääb mulje, et üritatakse lihtsalt rahakoti omajatele meele järgi olla. Näiteks väga hea skoori saanud credit24 lehvitab oma lehel intressi “hinnangut” justkui nende puhul oleks parima laenupakkujaga. Samas on intressi portaalis pidevalt olnud agressiivsed credit24 promoreklaamid (mingi vahe oli asi isegi nii hull, et enne ei saanud lehele ligigi kui polnud mingi 5 sekundit keset ekraani olevat bännerit vahtinud). Igatahes erapooletuse ja mittetulundusega tundub siin seos üsna väike, pigem käsi peseb kätt ja sina oma erapooletusega aitad meil pappi teenida, mille eest me omakorda sulle (maksuvabalt?) sponsorlust jagame. Sõltumatu finantsvaatleja? Vaevalt…

    Ega siin seadustega ka suurt midagi ei reguleerita, sest sarnane olukord valitseb ju Toompeal, kus erakondi rahastavad ettevõtjatest annetajad. Kesse ütleb, kuskohast läheb heatahtliku annetuse ja altkäemaksu piir? Teadupärast on mõned riigikoguliikmed isegi kohtu alla sattunud liigagaralt annetuste küsimise eest.

    Kommenteeritud 16 Dec 2008 kell 17:16
  2. Tõnis kirjutas:

    MTÜsid on tõepoolest Eestis nagu seeni ja usume ka ise, et paras hulk nendest tegutsevad ka vastuolulistel põhimõtetel. Üheks suureks ajendiks MTÜde registreerimisel on ajalooliselt olnud .ee domeenide registreerimine – teatavasti saab neid jagada ainult juriidilistele isikutele.

    Sinu poolt välja toodud argumendid on huvitavad ja ilmselt paljuski ka paikapidavad. Omalt poolt loodame siiski, et kõnealune portaal lähtub oma tegevuses siiski eetilisematest alustest, aga mine sa tea…sul võib ka täitsa õigus olla.

    Kommenteeritud 16 Dec 2008 kell 17:29

Kommenteeri

Kommenteerimiseks pead olema sisselogitud.