Müüdid kiirlaenude kohta

Müüdid

Kiirlaenude müüdid. Foto: SpecialKRB

Hiljuti kirjutas Merle Laurimäe Credit24’st Delfis enimlevinud kiirlaenudega seotud müütidest. Nimelt liigub kiirlaenude kohta ringi avalikkuses erinevaid eelarvamusi ja müüte, mida artikkel lähemalt selgitas ning ümber lükkas.

Ariklis räägiti neljast müüdist:

  • Kiirlaen on kallis, intressid ülikõrged ja tagasimaksmise tingimused ebaselged.
  • Võetud kiirlaen takistab pangast laenu saamist või muudab selle keerulisemaks.
  • Kiirlaen osutub tagasimaksmisel kordades suuremaks kui laen ise.
  • Kiirlaenu antakse liialt kergekäeliselt.

Müüt nr.1:
Kiirlaen on kallis, intressid ülikõrged ja tagasimaksmise tingimused ebaselged.

/…/
Võib jääda mulje, et kiirlaenu pakkujad väljastavad lühiajalisi laene hirmutavalt suure krediidi kulukuse määraga. Põhjuseks on see, et tegemist on aastase mõõtühikuga, mis jätab eksitava mulje, kui võrreldakse lühi-ja pikaajaliste laenude krediidikulukust. Krediidi kulukuse määra võrrand mitte ainult mitmekordistab, vaid ka liidab alla kuuajase laenu intressid mitmekordselt, mis põhjustab eksiarvamusi. Mida lühem on laenu periood, seda kõrgem on ka krediidi kulukuse määra protsent.
/…/

Müüt nr.2:
Võetud kiirlaen takistab pangast laenu saamist või muudab selle keerulisemaks.

/…/
Juhul kui klient oma finantskohustusi alati õigeaegselt täitnud, ei mõjuta see panga laenuotsust, kuna kiirlaen on levinud finantseerimisviis, nagu ka muud laenud või liisingud. Kui laenumaksed on tasutud õigeaegselt ning laenu võtmisele on eelnenud põhjalik analüüs maksevõimaluste kohta, ei tohiks pangalaenu taotlemisel kiirlaen takistuseks saada.
/…/

Müüt nr.3:
Kiirlaen osutub tagasimaksmisel kordades suuremaks kui laen ise.

/…/
Tagasimakstav summa on kindlaks määratud ja kajastub nii laenulepingus kui ka meie kodulehe hinnakirjas ning on kliendile teada juba enne laenulepingu sõlmimist. Seega, kiirlaenu õigeaegsel tasumisel ei lisandu summale täiendavaid kulusid.
/…/

Müüt nr.4:
Kiirlaenu antakse liialt kergekäeliselt.

/…/
Väga oluline on kliendi nõustamine enne laenu väljastamist, mis võimaldab koos kliendiga välja selgitada just tema vajadustele ja tasumisvõimele sobiv laenusumma. Soovitame klientidel enne finantsotsuse tegemist kindlasti tutvuda kõigi laenuga kaasnevate tingimuste ja kohustustega ning hoolikalt läbi mõelda ja kaaluda kõikvõimalikud laenuga kaasnevad riskid. Selgitustöö ja nõustamise eesmärgiks on laenu väljastamine vaid neile klientidele, kes on kindlad, et suudavad oma kohustusi hiljem ka laenuandja ees täita.
/…/



Artikkel avaldatud 27. September 2010 kell 8:16.

kommentaari 1

  1. 2. punktist kirjutas:

    Minu kogemus on küll selline, et pank selgelt väidab 2. punkti. Võtsin kunagi lisalaenu olemasolevale eluasemelaenule (ehitustöödeks). Pole kunagi ühegi maksega hilinenud, kuid korra olin võtnud kiirlaenu (ca pool aastat varem) ja pangast (SEB) öeldi konkreetselt, et see on paha ja see võib laenukomitee silmis muuta mind suurema riskiga tegelaseks. Laenu küll sain, kuid mulle anti mõista, et kui mul oleks üle ühe kiirlaenu võtmise olnud, siis võib-olla poleks saanud või oleks intress märksa halvem tulnud.

    Kommenteeritud 27 Sep 2010 kell 10:04

Kommenteeri

Kommenteerimiseks pead olema sisselogitud.