Miks pank mulle laenu ei anna?

Kurb laenuvõtja

Foto: bobcat rock

Äripäev kirjutas hiljuti Nordea panga näitel põhjustest, miks pank laenu ei anna.

Artiklis tõi Nordea Panga tootejuhtimise osakonna juhataja Loit Linnupõld välja tendentsi, et laenu taotluse ülevaatamisel ei pöörata tähelepanu ainult taotleja tegelikule maksevõimele vaid ka sellele, kas tema tööandja on usaldusväärne.

Samuti pöörati artiklis tähelepanu SMS-laenude temaatikale. Nimelt on viimasel ajal pankade poolt (vähemalt Swedpank ja SEB) olnud tavaline praktika, et inimesed, kes on võtnud varasemalt kiirlaenu, ei kvalifitseeru automaatselt panga jaoks laenukõlblikuks.

Siinkohal on hea meenutada Noarootsis elavat talunikku Enn Rannikut, kes oli võtnud korra kiirlaenu ja selle kenasti tagasi maksnud, kuid pank talle enam laenu ei andnud.

Tulles tagasi hiljutise Äripäeva kirjutise juurde, siis tundub, et see praktika on muutumas. Vähemalt Nordea panga puhul saavad laenu ka need SMS-laenu võtnud inimesed, kes suudavad kenasti selgitada, miks nad seda teinud on. Loomulikult on eelduseks ka see, et varasemalt võetud kiirlaenu on õigeaegselt tagastatud.

Toome siinkohal välja kuus punkti, mille korral tuleb Nordea panga puhul kindel EI vastus, kui taotletakse laenu. Ilmselt kehtivad need laias laastus ka teiste pankade kohta, kuigi on teada, et Nordea on üldiselt ajalooliselt olnud pisut lõdvema laenupoliitikaga ning oli ka üks (kodu)laenubuumi alguse peamistest mootoritest:

  1. sul on maksehäired
  2. sa ei suuda selgitada, kuidas kontol raha liigub, mis sellega on tehtud või miks oled võtnud SMS-laenu
  3. kui sinu tööandja pole usaldusväärne- tahame veenduda, et sa ka edaspidi saad palka
  4. kui sul on nõrk maksuvõime ja reservi pole
  5. kui sul on juba olemasolev võlakoorem, võib olla ka liisingukeskne
  6. kui sul on nõrk tagatis laenule


Artikkel avaldatud 19. October 2009 kell 9:27.

kommentaari 1

  1. Teadja kirjutas:

    Ma üritasin ka mingi aeg tegasi siin laenu saada ja pank tahtis igasugu tagatisi ja muid jamasid saada. Loobusin kuna summa ei olnud väga suur mida vaja oli, kogemata leidsin http:// lehe kus sain eraisiku käest kordi kiiremini ja ilma suuremate küsimusteta laenu. Esialgu küll tundus, et sms-id mis saatsin on tühja läinud ja lisasin laenusoovi kuid lõpuks sattusin siiski selle õige inimese otsa ja mure murtud selleks korraks.

    Admin: Kuna kommentaar sisaldab reklaami teenusepakkujale, siis eemaldasime lingi teenusepakkuja kodulehele.

    Kommenteeritud 09 Jun 2010 kell 13:15

Postitusele viitavad: 1

  1. Miks ollakse sms-laenu vastu?, 06 Aug 2010 kell 08:47

    […] et niisama müüdiga ei saa siinkohal tegu olla, kuna see teema on pole mitte uus ja tundub jätkuvat. […]

Kommenteeri

Kommenteerimiseks pead olema sisselogitud.