Kõrgem hindamisakt tingib suuremad maksud

Äripäev Online kirjutab:

Kuna notariaalsesse asjaõiguslepingusse
läheb kirja kinnisvara õige hind, mille pealt kliendid maksavad laenumakse
ning mille vastavust pank väga täpselt kontrollib, ei ole ostjal mõtet näidata
notaris kõrgemat hinda, kuna ta maksaks siis ka rohkem makse.
Tänases kinnisvara rubriigis küsis lugeja spetsialistilt, kas pangast laenu võttes saab selle kinnisvara hindamisakti või tehingusumma järgi?

“Kui te vastate, et tehingusumma järgi, siis on ostjal ja müüjal lihtne kokku leppida, et tehingus näidataksegi hindamisakti hind, kuigi tegelik tehing toimub madalama hinnaga. Küsimus on siis selles, et kas te näete praeguse hinnalanguse perioodil probleeme, et võetakse laenu rohkem kui on tagatist? Kas hindamisaktide kehtivust peaks lühendama? Kas kontrollite teile esitatud hindamisakte, et need on reaalsusega vastavuses?” kõlas küsimus.

DnB NORD Panga erakliendi müügijuht Catlin Vatsel vastas, et lähtutakse konkreetsest projektist, võrreldes hindamisakti ja tehingu summat.

Üldjuhul arvestatakse madalamat väärtust – kui tehingu väärtus on madalam kui turuväärtus, siis arvestatakse ostu-müügi hinda.

“Madalamast hinnast lähtudes ennetame me probleemi, et võetakse rohkem laenu kui on tagatist. Erandina võib siinkohal tuua näiteks olukorra, kus on tegemist perekonnasisese tehinguga, mille puhul mõlemad pooled on kokku leppinud eri hinna. Sellisel juhul lähtume me hindamisaktist,” räkis Vatsel.
Kuna notariaalsesse asjaõiguslepingusse läheb kirja õige hind, mille pealt kliendid maksavad makse ning mille vastavust pank väga täpselt kontrollib, ei ole ostjal mõtet näidata notaris kõrgemat hinda, kuna ta maksaks siis ka rohkem makse.

“DnB NORD Pank teeb koostööd kinnisvarahindajatega, keda me usaldame ja kellega vajadusel peame ka nõu,” märkis Vatsel ja lisas,et antud turusituatsioonis peaks tõepoolest kaaluma võimalust hindamisaktide kehtivust lühendada.

Kirjutatud: 18. juuni, 2007
URL: http://www.sms-laen.com/2007/06/18/korgem-hindamisakt-tingib-suuremad-maksud/
Loe lisa: SMS Laen Maailm



Artikkel avaldatud 30. December 2010 kell 22:57.

Kommenteeri

Kommenteerimiseks pead olema sisselogitud.