Kiirlaenupakkujate kodulehtede märgatav areng

Eesti kiirlaenude ja smslaendue pakkujate kodulehed on viimaste kuudega märksa teist nägu muutunud. Oluliselt rohkem on välja toodud hoiatusi ja lisainfot laenude kohta. Tähtsat rolli asjade sellise arengu suunas on mänginud ettekirjutused ja trahvid, mis olude sunnil on laenupakkujaid sundinud oma kodulehti täiendama, aga kindlasti on siin teiseks põhjuseks ka praegusest majanduslikust olukorrast tulenev praktiline soov saada oma raha kindlasti koos intressidega tagasi – nimelt üha rohkem on inimesi, kes ei suuda oma kohustusi täita ja need “sõklad tuleb teradest eemaldada” juba eos.

Toome siinkohal välja mõned peamised trendid ja tähelepanekud, mis silma on hakanud:

  • Tulenevalt 28.01.08 jõustunud “Rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamise seadusest” on vaja esmakordsetel laenu taotlejatel kohtuda meiega enne laenu väljastamist. Isegi pärast seaduse jõustumist läks jupp aega enne, kui seda täitma hakati – nüüd paistab, et asi on üsna hästi kontrolli all, kuigi on ka neid pakkujaid, kes endiselt isikusamasuse tuvastamist ei nõua (opereerivad läbi ID-kaardi ja pangalinkide). Uurige ka meie kataloogi selle temaatikaga seonduvalt.
  • Krediidikulukuse määrad. Need on välja toodud kohati väga detailselt (iga pakkumise lõikes), kohati ainult vahemikuna kõigi pakkumiste kohta. Meie jaoks on krediidikulukuse määr olnud võrdlusbaasiks alates otsingumootori sünnist ja kasutame selleks päevast intressi.
  • Tähelepanu! Iga laen on finantskohustus. Mõtle oma otsus hoolikalt läbi, tutvu laenamise tingimustega ja vajadusel pea nõu meie spetsialistidega. Paljud laenupakkujad soovitavad nendega telefoni ja emaili teel eelnevalt suhelda, kontrollimaks enda laenukõlbulikkust.
  • Alati ei ole kiirlaen just kõige parem lahendus. Pankadel on laenutooteid (näiteks väikelaenud ja krediitkaardid), mis pakuvad soodsamat intressi kui kiirlaen. Kindlasti vaata ka, mida on kirjutatud tarbijaveebis www.minuraha.ee. Laenupakkujad soovitavad ühe tihedamini minuraha.ee veebiga tutvuda. Samuti viitavad nad pankadele, teades samas, et paljudel juhtudel ei osutu krediidisoovija pankade jaoks krediidikõlbulikuks ja tuleb ikka ringiga tagasi.
  • HETKEL EI REGISTREERITA UUSI KLIENTE JA EI VÄLJASTATA LAENE! VABANDAME! Jah, ka sellist arengut on märgata. Nii mõnedki pakkujad on tegevuse lõpetanud, samas mitmetel juhtudel on tehtud suuremaid reforme ja meie andmetel ka liitumisi.
  • Suuremad summad, pikemad perioodid. Raske on leida uusi kliente, mistõttu tegelevad laenupakkujad rohkem olemasolevatega. Samuti konkureeritakse pankade tarbimislaenudega (kategooriad kuni 30 000 EEK).

Nagu näha, on seadusesilmade vilgas töö vilja kandnud. Kiirlaenupakkujate tegevuse reguleerimisele on riigil plaanis ka edaspidi jätkuvat tähelepanu pöörata, praegu on aga paralleelselt käimas ka sendioksjonite temaatika kontrollimine.



Artikkel avaldatud 28. January 2009 kell 10:39.

Kommenteeri

Kommenteerimiseks pead olema sisselogitud.