Jahmatavad tulemused Eesti laenuturu uuringust

Eraisikute laenude maht 2008

Finantsinspektsiooni tellimusel Faktum & Ariko poolt korraldada küsitluse põhjal selgub, et Eestis on 2,5 korda rohkem neid inimesi, kes plaanivad kiirlaenu võtta kui neid, kes plaanivad tarbimislaenu võtta.

Äripäev avaldas eile selle kohta põhjalikuma uudise. Tooks sealt välja kõnealuse nüansi, millele artikli autor otseselt tähelepanu ei pööranud:

Kindlasti või väga suure tõenäosusega kavatseb võtta eluasemelaenu 5% ning tarbimislaenu 4% vastanutest. 90% vastajatest väitis, et nad kiirlaenu, sealhulgas SMS-laenu, päris kindlasti ei võta, teatas inspektsioon.

Seega tuleb välja, et tarbimislaenu plaanivatest inimestest on 2,5 korda rohkem neid, kes plaanivad võtta lähema aasta jooksul kiirlaenu või sms-laenu.

Kui 90% ütleb, et nad ei plaani kiirlaenusid võtta, siis jääb alles 10%, kes plaanivad. See on aga just 2,5 korda suurem kui tarbimislaenu võtmist plaanivate inimeste arv (4%) ja 2 korda suurem kui kodulaenu võtta plaanivate inimeste arv (5%).

Võttes aluseks finantsteenuste turu ülevaate seisuga 31.12.2008 selgub, et tarbimislaenusid väljastati 2008 aastal kokku 10,2 miljardi krooni eest (vt ülal pilti). Sealhulgas oli sõlmitud tarbimislaenude lepingute arv 238 600:

2008. aasta lõpu seisuga oli eraisikutega sõlmitud elu aseme – laenu lepingute arv 159 600, õppelaenude arv 115 800, tarbimislaenude arv 238 600, arvelduskrediidi lepingute arv 132 400, krediitkaardi lepingute arv 410 800 ning muude lepingute arv 51 800.

Korrutades nüüd eelmisel aastal sõlmitud tarbimislaenude arvu 2,5’ga saame tulemuseks, et lähima aasta jooksul on kiirlaenudest huvitatud 596 500 inimest, mis on ca 50% Eesti täisealiste elanike arvust. Seega iga teine täisealine kodanik on järgmisel aastal potentsiaalselt kiirlaenudest huvitatud.

Kas tõesti on asi nii hull?



Artikkel avaldatud 15. July 2009 kell 10:10.

kommentaar 7

  1. andres kirjutas:

    Tüüpiline demagoogia ja faktide väänamine. See, et 90% ei kavatse kiirlaenu võtta, ei tähenda, et ülejäänud 10% kavatseb seda teha.

    Kommenteeritud 15 Jul 2009 kell 11:11
  2. Tõnis kirjutas:

    Tänud Andres!

    Tabasid naelapea pihta, sest tegelikult ootasimegi analoogset kommentaari kelleltki, kes viitsib teemasse süveneda.

    See oli ka põhjus, miks artikli küsimusega lõpetasime – kas tõesti on asi nii hull?

    Ei, asi ei ole nii hull. Iseasi on muidugi küsimus – kui hull asi siis ikkagi on?

    Kommenteeritud 15 Jul 2009 kell 11:20
  3. Kalle kirjutas:

    Mu meelest on sellest jutus ikkagi tõsine point ja ohumärk sees.

    Asi on ilmselt ikkagi päris hull! Üks põhjus, miks kodulaenusid-tarbimislaenusid võtta ei plaanita, on see, et neid lihtsalt enam ei anta nii kergekäeliselt. Samas kiirlaenusid antakse.

    Andres – kui 90% ei plaani võtta, siis mida need ülejäänud 10% sinu arvates teha plaanivad?

    Ilmselt oleks vaja Tõnisel otse uuringu tegijate käest see inf kätte saada, et asjades selgust luua.

    Igatahes väärt postitus!

    Kommenteeritud 15 Jul 2009 kell 11:28
  4. Tõnis kirjutas:

    Nii, kuna meile näisid tõepoolest avaldatud põgusad andmed vastuolulised (mida kinnitavad ka kommenteerijad), siis palusime täpsustusi ja need ka saime. Loodetavasti aitavad need kommentaarid teemat huvilistel selgemaks teha:

    1. Uuring tervikuna oli mahukas ning spetsiifiliste eesmärkidega, milledest on põgusalt ÄP artiklis ka juttu (ja laenuturg oli vaid üks teema). Seetõttu ei saa neid tulemusi üldse esitada ja käsitleda tavapärase elanikkonna küsitluse tulemusena.

    2. Muuhulgas olgu öeldud, et uuringu sihtrühma ja valimi (N=700) moodustasid vaid finantsteenuste tarbijad vanusevahemikus 19-65 aastat, kes on viimase aasta jooksul kasutanud vähemalt 2 finantsteenust (mille hulka ei kuulu tavapärane konto omamine ja kasutamine). Seega ei ole tegu keskmise elaniku vastustega, vaid natuke teadlikuma osa vastustega ning võrdlused üldise laenustatistikaga ei saa olla adekvaatsed.

    3. Selle 4%, kes tõenäoliselt kavatseb võtta tarbimislaenu ja 90%, kes ei kavatse kindlasti võtta kiirlaenu, vastuste numbrid on kokku pandud meelevaldselt ja nii ei saa teha. Need küsimused pole üldse omavahel seotud. Kui 90% sihtrühmast väidab, et nad kindlasti ei kavatse võtta kiirlaenu, siis sellest ei järeldu, 10% kavatseb. See 90% väljendab lihtsalt põhimõttelist negatiivset hoiakut kiirlaenu suhtes. Kui 10% ei väljenda põhimõttelist negatiivset hoiakut, siis ei tähenda see omakorda, et nad seda laenu võtavad või kavatsevad võtta.

    Muide, SMS laenu võtmist pidas tõenäoliseks 1% kogu sihtrühmast, ehk ca 4 korda vähem kui tarbimislaene.

    4. Vastused sellistele küsimustele on üldse valdavalt hoiakulised ja seetõttu mitte absoluutse prognostilise väärtusega, kuna inimene ise ka ei saa garanteerida, et ta mõne aja pärast teisiti ei käitu. See 10% ei pruugi üldse võtta, ja ülejäänud 90%-s võib leiduda, kes olude sunnil siiski võtab. Uuringus oli muidugi ka faktilisi küsimusi, mille põhjal suur osa analüüse tehti.

    Kommenteeritud 15 Jul 2009 kell 13:43
  5. andres kirjutas:

    Kas nii ei oleks võinud kohe kirjutada? Esialgne lugu esitab mingid faktid ja siis hulga valejäreldusi, mis on justkui jahmatamapanevad.

    Kommenteeritud 18 Jul 2009 kell 13:51
  6. Tõnis kirjutas:

    Kirjutamise hetkel puudusid meil uuringut täpsustavad seletused ja interpretatsioonide tegemisel oleks ehk tõepoolest pidanud rohkem rõhutama punkti, et kogu arutelu on tegelikult suure küsimärgi all.

    Postituse eesmärk oli teemasse selgust saada, mis lõppkokkuvõttes läbi kommentaaride õnnestus & eks oma osa selles oli muidugi ka intrigeerival pealkirjal.

    Kommenteeritud 18 Jul 2009 kell 15:29
  7. Tõnis kirjutas:

    PS! Muide lähinädalatel on oodata värskelt magistritööna kaitstud Eesti tarbimislaenude klientide käitumist puudutava uurimuse tulemuste avalikustamist, mis tõotab tulla päris huvitav.

    Kommenteeritud 18 Jul 2009 kell 15:32

Postitusele viitavad: 1

  1. Närv hakkab taas mustaks minema « MÕISTUSE GENOTSIID, 24 Oct 2011 kell 22:32

    […] http://kiirlaen.info/blog/jahmatavad-tulemused-eesti-laenuturu-uuringust […]

Kommenteeri

Kommenteerimiseks pead olema sisselogitud.