KUUM: Intervjuu Raha24 juht Ott Kriguliga

Ott Krigul

Intervjuu Ott Kriguliga. Foto: aripaev.ee

Tänane uudis Raha24 ja Tuvastaja OÜ kohta algatatud juurdluse kohta on saanud meedia palju tähelepanu. Avaldasime Kiirlaen.info blogis antud teema kohta ka laenupakkujate poolsed kommentaarid.

Siinkohal edastame intervjuu Raha24 juht Ott Kriguliga, mis Äripäevas avaldati.

Te reklaamite laenu võtmisel ID-kaardiga tuvastamise võimalust. Kuidas rahapesu tõkestamise seadus seda lubab?
Seadus ütleb, et kokku tuleb saada kas kliendi või tema esindajaga. Esindaja võib olla kes tahes volitatud isik selle kliendi poolt, kes soovib seda laenulepingut sõlmida. See esindaja ei pea olema just Tuvastaja OÜ, vaid põhimõtteliselt kes iganes, kes on valmis meie kontorisse tulema. Laenu võtja teeb talle volituse ja allkirjastab selle kas käsitsi või digitaalselt, mis on meil ka seaduse järgi aktsepteeritud. Niimoodi see toimibki.

Tegelikult jõustus rahapesu tõkestamise seadus juba 2008. aasta jaanuaris. Miks ei hakatud ID-kaardi lahendust kohe pakkuma?
Hea küsimus. Ma arvan, et Tuvastaja lihtsalt alles nüüd tuli ise selle lahenduse peale.

Ja Tuvastaja pöördus teie poole?
Jah.

Teie ise ei tulnud selle peale?
Niipidi oli, nagu te mainisite. Puht tehniline osa sai koostöös lahendatud, aga siiski Tuvastaja ja Kaspar Kamsakann tulid meie juurde.

Tuvastaja OÜ omanik Kaspar Kamsakann ütles, et te tunnete üksteist juba varasemast ajast.
Jah, selles suhtes, et Tallinn on väike. Ma ei ütleks, et meil varasemalt mingisugune koostöö oli, aga me teadsime üksteist. Võib-olla see ajendas teda esimesena ka meie poole pöörduma. Pluss see, et me oma ettevõttes oleme innovatiivsed igasuguste selliste asjade juurutamisel, üritame käigu pealt erinevaid lahendusi välja mõelda, mis meie klientide ja meie elu mugavamaks teeks. Ja see jooksiski kuidagi nii kokku, et esimesena meie poole pöörduti.

Kuidas teievaheline suhtlemine käib?
Kui klient on valinud enda esindajaks Tuvastaja, siis ta vormistab volituse ja allkirjastab selle digiallkirjaga. Tuvastaja tuleb sõlmib kliendi nimel meie juures kliendi lepingu ja meie tuvastame kliendi esindaja silmast silma.

Kui tihti te omavahel suhtlete?
Väga tihti. Meil on loodud selline süsteem, et iga päev või mingi aja tagant käib kas meie esindaja nende kontoris või vastupidi.

Kas te ise näete ka mingeid riske, et kelleltki varastatud ID-kaardiga võetakse laenu?
ID-kaarti saab kasutada ainult sellisel juhul, kui on teada PIN 1 ja 2 koodid. See on igal pool selgelt lahti kirjutatud, et need tuleb hoida enda lähedal ega tohi kolmandatele isikutele edasi anda. Juhul kui keegi on oma koodid kellelegi edasi andnud, on ta teinud seda tahtlikult. Sellisel juhul saab ikkagi vastutama panna selle inimese, kes ID-kaardi edasi on andnud.

ID-kaardi varguste osas on aga laiemale avalikkusele natukene arusaamatuks jäänud, et ohver ei ole mitte ID-kaardist ilmajäänu, vaid rahast ilma jääme meie. Raha on võimalik kätte saada ikkagi vaid sellelt, kes on süüdlane. Senikaua, kuni käib uurimine, oleme meie oma rahast ja intressidest ilma.

Minu meelest on ID-kaardiga tuvastamine tunduvalt turvalisem kui oma näo näitamine. ID-kaardiga on ju võimalik teha mustmiljon muud õiguslikku toimingut.

Kas olete sel teemal ka rahapesu andmebürooga suhelnud?
Jah. Nende poolt ei ole tulnud ühtki negatiivset avaldust meie töö kohta. Kuni nad ei leia selles midagi, mis kuskilt seadusega vastuolus oleks, võime me eeldada, et meie tuvastamise viis neile sobib. Me oleme nendega erinevatel hetkedel eri teemadel suhelnud ja ma ei oska öelda, kas see on neile kuidagi eriline case.

Kui kohtus jääks teie seaduse tõlgendus peale, siis saaks sellist lahendust hakata kasutama ka teie konkurendid.
See on seaduses praegu täpselt niimoodi kirja pandud, et niimoodi – ma ei tahaks isegi öelda, et tohib –, vaid et on võimalik teha. Ma ei usu, et kohtuvaidlus midagi muudaks. Seadus on kirja pandud niimoodi, nagu ta on, ja meie järgime seadust. Järelikult ei tohiks ka kellelgi olla meile midagi ette heita.



Artikkel avaldatud 27. August 2010 kell 11:16.

kommentaar 2

  1. Tõnis kirjutas:

    Vaata ka intervjuu videot:
    http://ap3.ee/article/2010/8/27/video-raha24-andke-teada-mida-arvate

    Kommenteeritud 01 Sep 2010 kell 21:19
  2. Kalev kirjutas:

    Raha24 kodulehel on kirjas:

    “Tehnilistel põhjustel on hetkel peatatud ID-kaardiga tuvastamine. Palume registreerumisel kasutada Eesti Posti postkontorite teenuseid.”

    Huvitav kas neile tõmmatigi nüüd n.ö. kott pähe ja ei lubata enam selle skeemiga jätkata?

    Ootaks vastukaja..kas meedias on miskit olnud selle käimasoleva juurdluse kohta, et kas äkki jõuti otsusele, et pole lubatud vms?

    Kommenteeritud 17 Sep 2010 kell 13:23

Kommenteeri

Kommenteerimiseks pead olema sisselogitud.