Interneti pandimajad

Laenude võrdlemine lihtsalt ja mugavalt!

Pandimajade äri on õitsenud juba aastatuhandeid. Vajad raha – viid oma vääriseseme panti, saad raha kätte ja võimaluse ese kokkulepitud perioodi jooksul tagasi osta. Kui sul siis raha pole, läheb ese müüki. Lihtne!

T.K.E. PAWNSHOP OÜ juht Tõnis Mägi kirjutab pandimaja kodulehel olevas arvamusartiklis “Ühe, iseenda arvates, suure isemõtleja arvamus
liigkasuvõtmisest ja pandimajadest
“, et pandimajade klientuur on kirju:

Jah, meie klientide hulgas on vargaid, pätte, narkomaane ja libusid. Nad on meie keskel nagu lutikad, prussakad ja teised igasugused satikad ja närilised ehk kahjurid. Kindlasti kasutavad nad ka teiste kõikvõimalike firmade teenuseid, kuid enamus meie klientuurist on normaalsed kodanikud, kes on sattunud raskustesse, kas siis oma rumalusest või kellegi teise väärastunud inimolendi tegevusest. Ja mis nüüd? Müürime ennast paksust betoonist kuubikutesse ilma akendeta ja usteta, et vargad ja pätid ligi ei pääseks?

Olgu kuidas on, selge on see, et pandimajade äri on käinud juba aastatuhandeid ja ilmselt ei kao ta kuhugi ka tulevikus.

Pandimaja külastamine

Pilt: notmpres

Moodsatel- ja majanduslikult keerulistel aegadel on aga pead kergitamas uus pandimajade liik – interneti pandimajad. Esimeseks interneti pandimajaks Eestis on Pant24, kes toob oma eelistena välja:

Eelis teiste laene ja laenuteenuseid pakkuvate ettevõtete ees seisneb selles, et laenu tagastamata jätmise korral ei jää laenaja kellelegi võlgu ja võlg ei kasva.

Teenus on täiesti INKASSOVABA, sest laenu taotleja isikuandmeid ei avaldata laenu tagastamata jätmise korral kolmandatele isikutele, kes tegelevad võlgnevuse sissenõudmise ja võlgnevusega seotud andmete avaldamisega.

Tagastamata laenu korral tuleb loobuda vaid panti toodud esemest. Kui laen tagastatakse kokkulepitud ajal, on panditud ese laenu taotleja kasutuses hetkega tagasi.

Laenu taotleja ja laenaja sõlmivad tehinguga kokkuleppe, et laenajal on õigus avaldada panti antud esemed oma kodulehel ja panna need müüki pärast seda, kui laenu ei ole tagastatud kokkulepitud tähtpäeval.

Kokkuvõtvalt: interneti pandimajade eelistena tuuakse välja, et laenu saab taotleda läbi interneti, pole vaja tõendada sissetulekuid, raha tuuakse koju kätte, intress on soodne ja mis ehk kõige olulisem – teenus on inkassovaba.

Kas see ärimudel ka endale “tuult tiibadesse” saab, näitab aeg. Selge on see, et tänapäeval on inimesed juba harjunud läbi interneti laenusid taotlema, mistõttu on loogiline samm viia ka pandimajad internetti.

Seda, kas seadusesilm taoliste pandimajade tegevust reguleerima hakkab ei oska hetkel öelda. Seni on kogu aur läinud kiirlaenupakkujate ohjeldamiseks ja nagu oleme varasemalt maininud, siis näiteks autolaenude pakkujate tegevus on üsna reguleerimata. Tööd justkui seaduse loojatel oleks, sest ega laenuturul tühja kohta ei sallita – kui ühest otsast kätt ette tahetakse panna, keskendutakse teisele valdkonnale. Neti.ee Rahanduse kategooriasse on autolaenude pakkujaid tulnud küll nagu seeni pärast seadusemuudatust.

EDIT: Teise Eesti interneti pandimajana on just turule sisenenud Epant. Kisub huvitavaks 🙂



Artikkel avaldatud 20. July 2009 kell 11:08.

Kommenteeri

Kommenteerimiseks pead olema sisselogitud.