Eesti Posti, R-Kioski ja kiirlaenude pakkujate ühine koostöö

BIG ja Eesti Post

Viimastel päevadel on kiirlaenude kontorid tulnud välja paari uue ja olulise täiendusega, kuidas rahapesu tõkestamise seadusega kooskõlas enda tegevust laiendada.

Esmalt Credit24 uudis, mille järgselt hakkavad osad R-Kioskid (täpselt 11 R-Kioski üle Eesti) väljastama 1500 – 6000 krooniseid kiirlaene. Asi lihtne ja loogiline – vastavalt seadusele võib finantssuhte alustamiseks vajalikku identifitseerimise teha ära mõni teine ettevõte, mitte kiirlaenu pakkuja. Just seda võimalust Credit24 siinkohal kasutabki.

Teine rohkem teravust tekitanud uudis puudutab riigiettevõtet Eesti Post, kes hakkab pakkuma isikusamasuse tuvastamise teenust viiele kiirlaenupakkujale (Raha24, Smslaen, Credit24, Ferratum, Creditmarket). Lisaks on Eesti Post analoogset teenust juba mõnda aega Balti Investeeringute Grupile pakkunud. Seda teemat on ajakirjandus ja poliitikud asunud juba üsna tõsiselt materdama, mistõttu tahaks lisada paar täpsustust.

Evelin Sepp on võtnud juhtiva rolli Eesti Posti ja kiirlaenukontorite koostöö materdamisel, oodates avalikult vastuseid mõnele küsimusele.

Järjekordselt tuleb tõdeda, et ajakirjanikud peaksid oma uudistes olema tõesed – Postimehe hiljutine artiklike väitis justkui, et “Eesti Post on ulatanud käe kiirlaenupakkujatele, andes inimestele võimaluse oma kiirlaenuleping kätte saada esimesest ettejuhtuvast postkontorist.” Täienduseks lisaks siia juurde, et Eesti Post ei väljasta laenulepinguid, vaid osutab isikusamasuse tuvastamise teenust, samuti pole see teenus kättesaadav igas postkontoris.

Kiirlaen.info on nõus Meelis Atoneni seisukohaga, et selline lähenemine on täiesti vale. Ühele grupile poliitikutest meeldib jätta muljet, et nad iga hinna eest võitlevad kiirlaenude vastu ja teevad seaduseid, mis piiravad “ebaseaduslikku liigkasuvõtmist”. Üheks selliseks seaduseks, millest ajakirjaduses lasti jätta mulje, et tegu on kiirlaene piirava seadusega, oli Rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamise seadus. Seda seadust sirvidest ei loe küll kusagilt välja, et antud seadus oleks kiirlaenude piiramiseks loodud. Rahapesu seadusest räägime pikemalt mõni teine kord, kuid poliitikutele, kes peavad kiirlaenu-äri ebaeetiliseks, soovitame keelata kiirlaenud konkreetse seadusega või defineerida liigkasuvõtmine või maksimaalne intressimäär Eestis. Just sarnaselt käituti alkoholimüügi reguleerimisega, kus suudeti piirangud lõpuks üheselt ja konkreetselt välja öelda.

Evelin Sepp väidab ka, et kiirlaenu teenus kuulub liigkasu teenimise kategooriasse, mida reguleerib Võlaõigusseadus. Kahjuks pole see aga korrektne või kui on, siis keegi võiks meid ja Aarne Toompark’i, kes sel teemal samuti just blogis, parandada. Nimelt ei ole kehtivas seaduses liigkasuvõtmisest kui sellisest mingit juttu.

Seega poliitikud ei peaks tegema kampaaniaid kellegi poolt või vastu, vaid selgeid seaduseid!

Miks me peame hetkel kiirlaenude ja Eesti posti materdamist kampaaniaks? – nimelt on Eesti Post juba aastaid aidanud postimüügi firmasid, kes pakuvad asju liisingusse (Anttila, Hobby Hall jt.). Nende kohta pole veel ühtegi negatiivset piuksu kuulnud. Kusjuures järelmakse saab võtta üsna kergekäeliselt ja lihtsalt. Kui suur on Eestis nende inimeste hulk, kes end liisingutega üle on koormanud?



Artikkel avaldatud 8. August 2008 kell 13:32.

Trackbacks & Pingbacks 3

  1. Kiirlaen.info blog - Kiirlaenud ostukeskuse infolauast, 18 Jul 2009 kell 10:15

    […] aasta augustis kirjutasime, et Eesti Post ja R-Kioskid pakuvad kiirlaenufirmadele isikutuvastamise teenust. Koostöö nende […]

  2. Millised kiirlaenupakkujad kasutavad Eesti Posti isikusamasuse tuvastamise teenust?, 20 May 2010 kell 08:08

    […] isikusamasuse tuvastamise teenust. Oleme sellest teemast varasemalt paar korda kirjutanud (Eesti Posti, R-Kioski ja kiirlaenude pakkujate ühine koostöö, Eesti Post – isikusamasuse tuvastamist pakkuvad kontorid) ning kuna viimasest ülevaatest on palju […]

  3. SMS Laen AS ja R-Kiosk koostöö jätkub, 25 May 2010 kell 16:51

    […] aasta lõpus alustas R-Kiosk koostööd kiirlaenupakkujatega, nimelt hakkas neile pakkuma isikusamasuse tuvastamise teenuse osutamist. Esialgu tehti koostööd […]

Kommenteeri

Kommenteerimiseks pead olema sisselogitud.