Bigbank müüb ligi 700 võlanõuet

BIGBANK AS tütarfirma on asunud oksjonil võlanõudeid müüma.

Nimelt võib osta.ee oksjoniportaalis märgata uut ja huvitavat kategooriat – laenud. Sealt alt leiab omakorda “võlanõuete müük” alamkategooria, kus on hetkel käimas 694 oksjonit.

Müügis olevate esemete pealkirjad on eranditult välja toodud formaadis Perekonnanimi, Eesnimi, sünniaeg ja summad jäävad vahemikku 32 – 60 828 EEK. Näiteks 500 krooni eest on võimalik osta võlanõue summas 3500 EEK.

Müüjaks on BVSK e-pood ehk täpsemalt siis Balti Võlgade Sissenõudmise Keskus OÜ, mis on 11.05.2009 asutatud ettevõte, kelle 100% omanik on BIGBANK AS. Firma tegutseb Äriregistri andmetel ka Tartus Rüütli tänaval samal aadressil koos BIGBANK peakontoriga.

Üsna huvitav teema. Ja paistab, et täiesti seaduslik nagu on kirjas e-poodi tutvustaval lehel: Võlanõuded müüakse vastavalt Võlaõigusseaduse § 164. Mainitud paragraaf Võlaõigusseaduses sätestab järgnevat:

§ 164. Nõude loovutamine

(1) Võlausaldaja võib oma nõude võlgniku nõusolekust sõltumata anda lepingu alusel tervikuna või osaliselt üle teisele isikule (nõude loovutamine). Nõuet ei või loovutada, kui loovutamine on seadusest tulenevalt keelatud või kui kohustust ei saa selle sisu muutmata täita kellelegi teisele kui senisele võlausaldajale.

(2) Nõude loovutamisega astub uus võlausaldaja senise asemele.

(3) Kui sama võlausaldaja loovutab korduvalt sama nõude, loetakse kehtivaks varasem loovutamine.

Seega kel huvi, võib otsida välja konkreetsed isikud / summad ja nende võlanõuded endale osta. Edasi on juba igaühe enda asi, kuidas ja milliseid veenmise võtteid kasutades nõue rahaks pöörata. Kui vaadata võlanõuete summasid, siis paistab olevat tegu täiesti kasumiliku ettevõtmisega.

Jääme siis BIGBANKi maj. tulemusi ootama – kas ja kui palju suudetakse kadunud raha taas päris rahaks pöörata. Huvitav, kas taoline nõuete + isikuandmete oksjonile panemine saab olema peagi tavaline trend ka teiste (kiirlaenu)pakkujate puhul?



Artikkel avaldatud 30. December 2009 kell 8:30.

kommentaari 1

  1. Allan kirjutas:

    Ma ostaks hea meelega enda 3500 kroonise võla 500 krooni eest välja 😛

    Kommenteeritud 30 Dec 2009 kell 10:32

Kommenteeri

Kommenteerimiseks pead olema sisselogitud.